Prokletí Čechů? Rýže v pytlíku! kleje šéfkuchař

Podle šéfkuchaře Jiřího Štifta (46) neumí většina národa kvalitně připravit rýži. Provozovatel známé asijské restaurace v centru Prahy prozradil, jak na to!
Našinec podle někdejšího nástupce Zděnka Pohlreicha (64) v pražském Alcronu rýži prostě připravit neumí. „Bohužel moc ne, největší peklo je rýže vařená v pytlíku! Je to hnusné, když to v tom vaříte, pořádně to ani nemůžete ochutit. Nesnáším to," lamentuje Jiří Štift v magazínu Téma. A jak tedy správně tuhle po bramborách a knedlících nejčastěji užívanou přílohu nachystat?
„Podusit v troubě. Properete rýži, orestujete ji na másle nebo oleji, můžete předtím ještě zpěnit najemno nakrájenou cibulku, ale nemusíte, osolíte, zalijete vodou. Jakmile rýže během vaření vsákne vodu, přiklopíte pokličkou, dáte hrnec do trouby rozpálené na 200 stupňů. Peču ji pět minut, pak ji vypnu a nechám dojít. Babičky ji dávaly dojít do peřin. Za pětadvacet minut máte skvělou rýži. Nebo doporučuju koupit rýžovar, s tím to zvládne každý. I moje děti to už umějí," směje pan šéfkuchař.
Práce s lidmi je na gastronomii to nejlepší a zároveň nejtěžší, říká šéfkuchař restaurace Sia