Princ Philip (†99): Bude mít ekologický funus! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Princ Philip (†99): Bude mít ekologický funus!

Princ Philip
Princ Philip  (Foto: ara)

Zesnulý princ Philip (†99) byl v Anglii průkopníkem ochrany životního prostředí. I jeho pohřeb se proto ponese v ekologickém duchu: tělo v rakvi z vlny přiveze elektrický Land Rover.

Philip se o ekologii zajímal už od 50. let, rodina se proto jeho práci rozhodla vzdát hold během pohřbu. Philipovo tělo bude uloženo do speciální rakve z vlny, dubu a olova za téměř 27 tisíc Kč, kterou pro něj vyrobili už před více než 30 lety. Využití vlny šetří životní prostředí a podpořilo domácí farmáře. Rakev ke kapli sv. Jiří, kde proběhne obřad, přiveze zelený hybrid Land Rover Defender TD5 130. Ten Philip osobně pomáhal navrhnout speciálně pro svůj pohřeb a pracoval na něm dlouhých 16 let, poslední úpravy probíhaly ještě v roce 2019.

„Vévoda měl báječný smysl pro design, inženýrství a technologii. Jeho vědomosti a zájem o výrobu aut na mě udělaly opravdu dojem,“ uvedl Thierry Bollore, který Philipovi s autem pomáhal. Land Rovery byly Philipovou životní láskou, dokonce o svém pohřbu prohlásil: „Prostě mě hoďte na korbu Land Roveru a odvezte do Windsoru, víc nechci.“

Blesk Podcast: Smrt Philipa (†99). Na pohřbu bude kvůli Harrymu a Meghan dusno

Video se připravuje ...

Zazní námořní hymna

Philip si sice přál tichý pohřeb, toho se mu ale nedostane. Během přenosu rakve do kaple zahraje národní hymna, poté spustí dudáci z řad Royal Navy. Měla by zaznít i námořní hymna »Eternal Father, Strong to Save«, kterou měl Philip v oblibě a opus »Jerusalem«, který se hrál i na pohřbu lady Diany (†36). Smuteční hosté kvůli covidovým opatřením nebudou moci zpívat, zazní ale sbor 4 zpěváků.

Harmonogram pohřbu  naleznete v tištěné verzi Aha! 17.4.2021

Zemřel princ Philip (†99), manžel britské královny Alžběty II. (94): Jaký byl jeho život?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.