10 největších průšvihů se sektem

Chystáte se oslavit vstup do nového roku sektem? Ať už bublinky popíjíte jen párkrát do roka, nebo si na nich pochutnáváte pravidelně, podívejte se, jestli neděláte některou z chyb, které vám můžou šumivý zážitek ze sektu pokazit.
1. Šoupneme ho do mrazáku
Zapomeňte na mrazák! „Málokdo ví, že teplotní šok sektům škodí. Poznáme to na chuti,“ komentuje chlazení sommeliér Národního vinařského centra Marek Babisz a dodává. „Sekt nechte chladit v lednici po dobu alespoň 4 – 6 hodin.“
2. Pořádně s ním zatřepeme
Inspirovali vás showmani, kteří před otevřením láhev protřepou a pěnou pak pokropí široké okolí? Chyba! Zbytečně přijdete o značnou část bublinek.
3. Namíříme na hosty
Nejprve odstraňte obal zátky a hrdla, palcem levé ruky pevně držte zátku a pravou rukou za očko odstraňte drátěný košíček. Lahev při otevírání držte v úhlu 45 stupňů směrem od sebe a miřte někam, kde nikoho neohrozíte.
4. Špatné skleničky
Zapomeňte na skleničky na víno! Správná sklenička na sekt by měla být čirá a štíhlá ve tvaru flétny s dostatečně vysokou stopkou, aby tělesná teplota neovlivnila teplotu vína.
5. Naléváme zbrkle
Při zbrklém nalévání sekt vypění mimo skleničku. „Dbejte, abyste sekt rozlévali postupně a pomalu, díky tomu sekt zůstane ve skleničkách a ne na ubruse,“ doporučuje Babisz. Ideální je nalévat po stěně sklenky do půlky, maximálně do tří čtvrtin.
6. Myjeme v myčce
Zdá se vám, že máte málo bublinek? „Skleničky nemyjte ani nesušte v myčce,“ říká Denis Klinger z firmy Mon Crémant. Jen ruční mytí pomáhá udržet skleničky co nejprůhlednější. „Díky utírání bavlněným hadříkem bublinky lépe ulpívají na skle,“ dodává.
7. Do sklenky strčíme lžičku
Chcete udržet bublinky v otevřené lahvi? Určitě do ní nevkládejte lžičku. „Tento trik bohužel nefunguje. Místo toho vyzkoušejte běžně dostupné tlakové zátky, díky kterým v sektu zůstanou bublinky až dva dny,“ radí Babisz.
8. Na skladování nezáleží
Pozor na správné skladování. „Stejně jako jiné druhy vína i šumivé víno musí být skladováno na tmavém a chladném místě, ideálně v původních krabicích a při konstantní teplotě po celý rok,“ radí dovozce francouzských šumivých vín Denis Klinger.
9. Neonové světlo nevadí
Šumivá vína v lahvích z bílého skla jsou podle odborníka Denise Klingera velmi citlivá na neonová světla. „Lahve přechovávané na policích s neony mohou získat tzv. neonový světlý zápach – vůni, kterou lze porovnat s plísní,“ uvádí.
10. Namalujte si rty
Chcete si dokonale vychutnat sekt? „Pro dokonalou chuť vín s bublinkami se doporučuje nepoužívat rtěnku, protože ta může znehodnotit šumivost vína ve skleničce. Rtěnky totiž obsahují tuk, který snižuje aktivitu bublinek,“ dodává Klinger.