Sladké dobroty: Indonéský nákyp podle Kateřiny Gajové

Máme chuť si trochu »zahřešit«? Vytáhněte plechy, formy, pekáčky a pustťe se do sladkého vaření! Koláče, pletýnky nebo koblihy potěší nejen vás, ale i všechny okolo!
Indonéský nákyp podle Kateřiny Gajové
Potřebujete
150 g sladké černé rýže • 9 lžic kokosu • 150 g kokosového krému nebo mléka • 2 vejce • 2 banány • 2 lžíce bílého rumu • vanilkový cukr • kakao • javorový sirup nebo med na přelití
Postup:
Černou rýži koupíme v asijských prodejnách, má příjemně oříškovou chuť a krásnou barvu, která přechází po uvaření až do tmavě fialova. V Indonésii se hodně používá na přípravu dezertů. Pokud tuto rýži neseženeme, nahradíme ji kulatozrnnou nebo basmati. Rýži uvaříme a necháme vychladnout. Poté smícháme s rozmačkanými banány, vejci, kokosovým krémem, kokosem, rumem a vanilkovým cukrem. Směs dáme do formy vyložené pečicím papírem a zapékáme při 190 °C 30 – 40 minut. Hotový nákyp nakrájíme na trojúhelníčky a podáváme posypané kokosem či přelité kokosovým krémem smíchaným s kakaem a sirupem.