Poláci svérázně obhajují vadné potraviny: Posypová sůl je přece kvalitní!

Nepovolené léky v mase z Polska, klobásy vyráběné z mršin, hovězí, které je ve skutečnosti konina, nebo posypová sůl používaná do uzenin a pečiva. Průšvihy polských potravinářů přijela do Česka žehlit tamní vládní delegace. Výsledek? Třeba to, že posypová sůl je kvalitní, tak proč s ní nesolit potraviny...
Sůl, která se používá na namrzlé silnice, byla v potravinách, které mohl sníst kdokoli z Čechů. Poláci, kteří údajně kontrolují jejich kvalitu velmi důkladně, průšvih okomentovali slovy: „Technická sůl má naprosto stejné složení jako sůl jedlá, která se používá v potravinářství. Kdyby tyto dvě soli byly ve slánkách a vy jste je okusili, nepoznáte rozdíl,“ řekla deníku Aha! Zofia Szalczyk, náměstkyně polského ministra zemědělství.
Máte chuť se zakousnout do housky pocházející z Polska, která je namazaná polským máslem a obložena tamní šunkou? Jedlá sůl, stejně jako technická, je sice z chemického hlediska stejná sloučenina, avšak pro přípravu obou výrobků platí naprosto odlišné podmínky. „U průmyslové soli existuje vždy možnost kontaminace, jejíž druh nelze předvídat. To, že se vybranými rozbory průmyslové soli v laboratoři nic nezjistí, ještě neznamená, že ve výrobku není kontaminace jiná, než jaká se analyzovala,“ rozmetal tvrzení polské strany Martin Štoll ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.