Tleskejme vědcům! Podle nich pivo chrání před chřipkou!

Když člověk pije pivo, chrání se proti chřipce a nachlazení! Podle japonských vědců má totiž humulon, hořká látka obsažená v chmelu, protizánětlivé účinky a chrání tělo proti virům, které v zimním období ohrožují náš imunitní systém. Především pak proti respiračnímu syncyálnímu viru (RSV), který způsobuje zápal plic a dýchací potíže.
„RSV je velmi nebezpečnou hrozbou pro děti, ale nemáme proti němu vakcínu,“ říká Jun Fučimoto z univerzity v Sapporu. Vědci proto spojili síly s místním pivovarem a společně pracují na výrobě jídel a nealkoholických nápojů s humulonem, které by mohly konzumovat i děti a byly tím chráněny proti nemocem, kterým jsme v zimě vystaveni.
Jak pivo pomáhá?
Pokud jde o dospělé osoby, vědci se už dříve shodli na tom, že pivo, pokud se pije v rozumné míře, opravdu prospívá lidskému zdraví.
- Obsahuje přírodní antioxidanty a vitaminy (zejména B1), které posilují svalstvo a mohou bránit srdečním chorobám.
- Tmavší pivo pak napomáhá obnově poškozených buněk v lidském těle.
- Chmel navíc obsahuje polyfenoly, který pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, ničit škodlivé viry. A dokonce přispívají k boji s rakovinou.
Jak pivo škodí?
- Má vysokou kalorickou hodnotu, přílišné popíjení tedy vede k nadváze a s ní spojených rizik (srdeční půroblémy, cukrovka)
- Zvyšuje sekreci žlučových kyselin, čímž zvyšuje konzumentův apetit, což opět vede k obezitě.
- Nadměrný příjem alkoholu poškozuje játra, hrozí problémy se slinivkou a střevy.