Pozor! S dnešním oteplením se začnou šířit viry! Takhle překonáte chřipku...

Také se cítíte malátní, bolí vás celé tělo a máte horečku?
Pak na vás nejspíše leze chřipka. A není divu! Už dnes se výrazně oteplí, což jen nahraje virům, které se začnou rychleji šířit. Zalezte si do postele, uvařte horký čaj a odpočívejte. My vám poradíme, co kromě léků při nemoci nejlépe jíst a pít, abyste byli brzy fit...
Co jíst?
Při chřipce většina z nás nemá na jídlo ani pomyšlení. Přesto je ale důležité přijímat při léčbě vhodné živiny. Vybírejte si lehce stravitelné potraviny.
- Masové a zeleninové vývary: Tělu dodáte živiny, minerály, soli a vodu, o které jste přišli při pocení.
- Zeleninové saláty s jogurtovou zálivkou: Naplní vás vitaminy a pomohou k lepšímu trávení.
- Maso se doporučuje libové: Pečené, vařené nebo dušené. Postaví vás na nohy.
- Dejte si anýz: Toto koření obsahuje léčivou látku, která hubí chřipkový virus, a podporuje vykašlávání.
- Šťáva z cibule: Má antibakteriální účinky a usnadňuje vykašlávání hlenů.
- Med: Působí protizánětlivě, obsahuje stopové a minerální látky.
- Listová zelenina, ryby a vejce: Obsahují zinek, který prokazatelně zkracuje dobu trvání choroby. Naopak se vyhněte oříškům, ty dráždí nemocí zasaženou sliznici.
Co pít?
Tekutiny stačí doplňovat po malých dávkách, ale po celý den. Celkem byste měli vypít nejméně dva litry tekutin denně. Nejvhodnějším nápojem je čistá voda. V menším množství můžete zkusit i další nápoje...
- Minerálky: Doplní vypocené soli.
- Bylinné čaje: Skvěle se hodí zázvorový čaj z čerstvého kořene zázvoru. Obsahuje látky s antibakteriálními a protizánětlivými účinky.
- Ovocné džusy a šťávy z čerstvého ovoce: Pomohou doplnit vitamin C. Vyhněte se ale grapefruitové šťávě. Obsahuje totiž enzym, díky kterému dochází ke zvýšenému vstřebávání některých léků a zvýšení jejich nežádoucích účinků.