Také vás pálí žáha? Tipy, které zaručeně pomohou!

Pálením žáhy trpí 40 procent Čechů! Čím je vlastně způsobeno? Co se v těle odehrává? Jaké může mít pálení žáhy následky na naše zdraví? A hlavně – jak této nepříjemné záležitosti předejít?
Proč nás pálí žáha?
Mnoho lidí má oslabený svěrač mezi jícnem a žaludkem, což je kruhovitý sval, který má na starosti rychlost průchodu potravy. Kyselý obsah žaludku proto může přetéct zpět do jícnu, dochází k tzv. refluxu. Někteří lidé z neznámých důvodů produkují více žaludečních kyselin než ostatní.
Čím je to způsobeno?
Nejzásadnějším rizikovým faktorem při pálení žáhy je nadváha. Právě osoby, které jí trpí, mají oslabený svěrač. Přispívají však i četné potraviny: suché víno, čerstvé ovoce, sladkosti, tučná jídla, arašídy a káva. Stejný vliv mají ale i cigarety, stres a některé léky, především přípravky proti bolesti a antirevmatika. Čtěte proto pozorně příbalové letáky.
Měli bychom jít k lékaři?
Pálení žáhy je neškodné, vyskytujeli se příležitostně. Trpíteli jím častěji či dokonce denně, měli byste se nechat vyšetřit lékařem. Hlavně starší osoby by neměly s návštěvou lékaře otálet. Je-li vám méně než padesát let, zkuste s pálením žáhy napřed bojovat léky dostupnými bez lékařského předpisu.
Které přípravky pomáhají?
-
Antacida (např. Rennie, přibližná cena 60 Kč) – vážou na sebe nadbytečné žaludeční kyseliny a neutralizují je. Působí rychle, ale krátce.
-
H2 blokátor (například Cimetidin, přibližná cena 230 Kč) – snižuje produkci žaludečních kyselin. Účinek přichází asi po jedné hodině a vydrží až dvanáct hodin. Nelze používat dlouhodobě.
-
Inhibitor protonové pumpy (např. Omeprazol, přibližná cena 250 Kč) – snižuje tvorbu žaludečních kyselin účinně a dlouhodobě. Lze však užívat maximálně dva týdny.
Co se dá proti pálení dělat?
-
Jezte malé porce, lehčí jídla zatěžují žaludek méně.
-
Jezte pomalu, každé sousto důkladně rozžvýkejte.
-
Sledujte, po kterých potravinách a nápojích vás pálí žáha. Omezte jejich konzumaci.
-
Provozujte nějaký relaxační sport – např. plavání či jógu.
-
Při potížích nekonzumujte alkohol, nekuřte.
-
V noci spěte na více polštářích. Budete mít jícen výše než žaludek, a kyseliny tak nebudou moci přetéci zpět do jícnu.
Víte, že...
-
Babské rady tvrdí, že na pálení žáhy pomáhá sníst trochu kypřicího prášku do pečiva.
-
Doporučuje se i nálev z kyselého zelí nebo řepy, obyčejný bílý jogurt, hořčice, bílinská kyselka...
-
Vhodné jsou i různé čaje – z řepíčku lékařského nebo cibulový čaj.
Jak moc je pálení žáhy nebezpečné?
Žaludeční kyseliny mohou napáchat velké škody – 20 až 30 procent lidí trpících pálením žáhy onemocní vředy na sliznici slinivky břišní. Ta totiž na rozdíl od žaludeční sliznice není chráněna proti agresivním kyselinám. V krajních případech může vzniknout i rakovinný nádor. Tím onemocní asi 10 procent osob s oslabeným žaludečním svěračem. Vystoupá-li obsah žaludku přes jícen výše, může poškodit jeho sliznici či dýchací cesty či způsobit ošklivý zubní povlak.