Česko má 34 obětí nebezpečného viru - 9 potravin proti chřipce

34 mrtvých! Tolik obětí si prozatím vyžádala prasečí chřipka v Česku. Zemřelí nepatří jako je běžné u sezonní chřipky mezi starší. Nejvíce marodí a umírají především lidi střední a mladší generace. Včera lékaři představili 9 potravin, které by neměly chybět v našem jídelníčku. Posilují totiž naši imunitu.
Zapomínat by se nemělo zejména na česnek. „Obsahuje téměř 400 léčivých složek. Má protizánětlivé, antibakteriální i antivirotické účinky,“ vysvětlila imunoložka Dana Nováková z Fakultní nemocnice Motol. Lidé by však měli vyhledávat český česnek »nepaličák«, který má vyšší účinky než česnek z dovozu.
Co jíst v době epidemie?
-
ČESNEK – působí jako širokospektré antibiotikum, má silné antimikrobiální účinky.
-
HOUBY – obsahují polysacharidy, které zvyšují imunitu. Zejména houba šiitaké, hlíva ústřičná, Jidášovo ucho, penízovka sametonohá nebo lesklokorka lesklá.
-
LOSOS – důležitý je pro obsah bílkovin, mastných kyselin a vitaminu D.
-
ČAJ – kromě zeleného a černého čaje doporučují lékaři i rooibos. Látky v nich obsažené »probouzejí« buňky imunitního systému.
-
JOGURT – pomáhá udržovat rovnováhu bakteriálního osídlení střev, kde se nachází 70 % buněk imunitního systému.
-
TMAVÁ ČOKOLÁDA – nejideálnější je ta s obsahem kakaa 70 a více procent. Obsahuje flavanoly a fenyletylamin, které se opět podílejí na imunitních reakcích v těle.
-
ÚSTŘICE – jsou plné zinku a vitaminu D.
-
MANDLE – patří mezi »nejzdravější« ořechy. Obsahují velké množství antioxidantů.
-
POMERANČE, GREPY – mají velký obsah vitaminu C. Obsahují bioflavonoidy, které až dvacetinásobně zvyšují účinnost vitaminu C.