Poslední večeře na Titanicu: Co podávali?
Vychutnávali si ho cestující první třídy jako jeden z chodů k večeři, později došlo k obrovské tragédii. Na palubě Titaniku se 14. dubna 1912 servíroval mražený římský punč.
Pečené kachně, hovězí svíčková, pečená řeřicha či paštika z foie gras. V honosné jídelně první třídy si cestující vychutnávali opravdové lahůdky. Na lístku z poslední večeře nechyběl ani Punch Romaine, v překladu římský punč.
„Tento mražený nápoj byl oblíbený v amerických koktejlových barech na přelomu 19. a 20. století. Byl to také jeden z chodů, který se podával po teplém předkrmu či hlavním chodu k osvěžení chuťových pohárků během večeře před pečení podávanou se salátem či kompotem,“ popsal Nedělnímu Aha! sběratel starých kuchařek Vítězslav Ivičič (35) alias Staromilec.
Je to druh sorbetu
Mražené punče jsou sorbety, k nimž se přidává ještě nějaký destilát. „Ten způsobuje, že nápoj má nižší bod mrazu, takže zůstává tekutým, a dá se tak pořád považovat za nápoj. Pak tady máme italské mražené punče, které se od ostatních punčů odlišují tím, že se k nim přidává vaječný bílek ušlehaný s cukrem,“ vysvětlil Staromilec.