Oslavte dnes Světový den mouky: Upečte si chleba!

Svět bez chleba, koláčů nebo těstovin? Docela smutná představa, že? Právě dnes slavíme Světový den mouky – skromné, ale nepostradatelné hrdinky naší kuchyně. Co všechno mouka dokáže a proč bychom ji měli oslavovat?
Čím je prospěšná?
- Sacharidy z mouky jsou rychlým a efektivním zdrojem energie.
- Celozrnná obsahuje vlákninu, která prospívá střevům a trávení.
- Dodává tělu bílkoviny, které pomáhají při regeneraci svalů.
- Vitaminy B, železo, zinek a hořčík posilují imunitu a nervový systém.
- Moučné pokrmy zasytí na delší dobu a dodají tělu pocit pohody.
- Sacharidy v mouce pomáhají mozku fungovat a zlepšují koncentraci.
8 zajímavostí
1. Archeologové našli přes 30 000 let staré kameny k mletí s pozůstatky obilí.
2. Existuje pšeničná, žitná, špaldová, kukuřičná, mandlová nebo i cizrnová.
3. Lepek v pšeničné dává těstu pružnost a umožňuje kynout, což je základ pro chléb.
4. V mnoha kulturách byl chléb pečený z mouky symbolem hojnosti a pohostinnosti.
5. Kromě pečení se používá k zahuštění omáček a polévek, dodá jemnější konzistenci.
6. Je klíčová pro výrobu kvásku, který podporuje zdravou střevní mikroflóru.
7. Pro lidi s intolerancí lepku existují varianty rýžová, pohanková nebo ovesná.
8. Je základ pro koláče, těstoviny i pizzu – bez ní by gastronomie vypadala jinak.
Recept na jednoduchý domácí chléb
POTŘEBUJETE: 500 g hladké mouky, 1 balíček sušeného droždí (7 g), 1 lžička cukru, 1 lžička soli, 350 ml vlažné vody, 1 lžíce olivového oleje.
POSTUP: V míse smíchejte mouku, droždí, cukr a sůl. Přidejte vlažnou vodu a olej, vypracujte hladké těsto (můžete použít robota). Přikryjte utěrkou a nechte kynout asi hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí objem. Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál a lehce propracujte. Vytvarujte bochník a položte ho na plech s pečicím papírem. Nechte 30 minut kynout, předehřejte troubu na 220 °C. Pečte 30 – 35 minut, dokud chléb nezezlátne a při poklepání na spodní stranu nezní dutě. Nechte vychladnout na mřížce!
Recept na pizzu podle Emanuela Ridiho
POTŘEBUJETE: 500 g hladké mouky (nejlépe typu 00), 325 ml vlažné vody, 10 g soli, 3 g droždí (nebo 1/2 lžičky sušeného), 1 lžíci olivového oleje, rajčatovou omáčku, mozzarellu.
POSTUP: Rozpusťte droždí ve vlažné vodě. Mouku smíchejte se solí a přilévejte vodu s droždím. Přidejte olivový olej a hněťte těsto asi 10 minut, dokud nebude hladké a pružné. Přikryjte ho utěrkou a nechte kynout při pokojové teplotě 6 – 8 hodin (v lednici přes noc). Vykynuté ho rozdělte na 2 – 3 díly, vytvarujte koule a nechte 30 minut odpočívat. Rozválejte těsto na tenkou placku, potřete rajčatovou omáčkou a přidejte oblíbené ingredience. Pečte v troubě předehřáté na 250 °C 7 – 10 minut, dokud okraje nezezlátnou.