Užitečný rádce: Jak se vyznat v bramborách?

Nadchází čas vytáhnout bramborové recepty! Než se pustíte do oblíbených nebo nových a nevšedních pokrmů, osvěžte si, jak vybrat správný typ a jak je skladovat...
4 tisíce odrůd
Zemák, erteple, krumpla, jablóško, kobzol, neboli brambora. V Evropě se objevila v 16. století a rychle zdomácněla díky širokým možnostem využití. Na světě existuje více než 4000 odrůd brambor. Liší se dobou sklizně, texturou, barvou slupky, obsahem škrobu i možnostmi využití. A v Česku se pěstuje přes 100 odrůd. Mezi oblíbené patří například Agria, Belana, Laura, Marabel nebo Julinka.
Od raných až po pozdní
Základní dělení odrůd je podle doby dozrání: velmi rané, rané, polorané, polopozdní a pozdní. Rané odrůdy se mohou sklízet už 2 měsíce po vysazení, mají méně škrobu, a tak se hodí především jako příloha a nelze je déle skladovat. Na pozdní se musí čekat skoro půl roku, ale zase díky tužší slupce vydrží ve vhodných podmínkách delší dobu.
Dejte je do chládku
Brambory by se měly skladovat při teplotě 4 až 6 °C. Pokud je teplota nižší, začnou se škroby v bramborách rozkládat na jednoduché cukry a budou sladké. Naopak vyšší teploty vedou ke klíčení a produkci solaninu, který je ve vyšším množství zdraví škodlivý. Případně je vhodné klíčky odstranit, stejně jako zelené části brambor.
A máte sklep?
Skladování brambor je samozřejmě nejlepší ve sklepě nebo v garáži. Ale pokud takové prostory nemáte, je lepší nakupovat brambory v menším množství častěji, abyste nemuseli vyhazovat špatně uskladněné přebytky. Pozor, brambory nikdy neskladujte s jablky – ta produkují etylen, který urychluje klíčení.
Praktická abeceda
Pod označením A najdete brambory, které i po uvaření dobře drží a nerozvaří se. Takové jsou ideální volbou pro saláty. Jako příloha se nejvíc hodí varný typ B. Tyto se totiž více rozvaří a jsou spíše polotuhé. Varný typ C se hodí pro přípravu bramborových kaší, pyré nebo do těsta – rychle se rozvaří, obsahují hodně škrobu a vyrobíte z nich i výborné bramborové knedlíky nebo bramboráky.
Univerzální surovina
Možností, jak brambory připravit, je nepočítaně. Lze z nich připravit výborné přílohy i hlavní jídla, pomohou se zahuštěním omáček, polévek či gulášů. A dokonce se hodí i do sladkých jídel (např. škubánky, sladké plněné knedlíky, koblihy).
Neobsahují solanin
I batáty pocházejí ze Střední Ameriky. Nejsou příbuzné, ačkoli se jim přezdívá sladké brambory. „Batáty jsou velmi vyhledávané díky své sladké chuti a velmi variabilnímu použití – hodí se do příkrmů, krémových polévek a pyré nebo z nich lze připravit oblíbené domácí hranolky. Jejich výhodou je také to, že na rozdíl od brambor neobsahují solanin,“ doplňuje Tomáš Louda z Košík.cz.