Užitečný rádce: Jak se vyznat v bramborách? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 23. dubna 2025

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Užitečný rádce: Jak se vyznat v bramborách?

Pečené brambory s chřestem
Pečené brambory s chřestem  (iStock)

Nadchází čas vytáhnout bramborové recepty! Než se pustíte do oblíbených nebo nových a nevšedních pokrmů, osvěžte si, jak vybrat správný typ a jak je skladovat...

4 tisíce odrůd

Zemák, erteple, krumpla, jablóško, kobzol, neboli brambora. V Evropě se objevila v 16. století a rychle zdomácněla díky širokým možnostem využití. Na světě existuje více než 4000 odrůd brambor. Liší se dobou sklizně, texturou, barvou slupky, obsahem škrobu i možnostmi využití. A v Česku se pěstuje přes 100 odrůd. Mezi oblíbené patří například Agria, Belana, Laura, Marabel nebo Julinka.

Od raných až po pozdní

Základní dělení odrůd je podle doby dozrání: velmi rané, rané, polorané, polopozdní a pozdní. Rané odrůdy se mohou sklízet už 2 měsíce po vysazení, mají méně škrobu, a tak se hodí především jako příloha a nelze je déle skladovat. Na pozdní se musí čekat skoro půl roku, ale zase díky tužší slupce vydrží ve vhodných podmínkách delší dobu.

Dejte je do chládku

Brambory by se měly skladovat při teplotě 4 až 6 °C. Pokud je teplota nižší, začnou se škroby v bramborách rozkládat na jednoduché cukry a budou sladké. Naopak vyšší teploty vedou ke klíčení a produkci solaninu, který je ve vyšším množství zdraví škodlivý. Případně je vhodné klíčky odstranit, stejně jako zelené části brambor.

A máte sklep?

Skladování brambor je samozřejmě nejlepší ve sklepě nebo v garáži. Ale pokud takové prostory nemáte, je lepší nakupovat brambory v menším množství častěji, abyste nemuseli vyhazovat špatně uskladněné přebytky. Pozor, brambory nikdy neskladujte s jablky – ta produkují etylen, který urychluje klíčení.

Praktická abeceda

Pod označením A najdete brambory, které i po uvaření dobře drží a nerozvaří se. Takové jsou ideální volbou pro saláty. Jako příloha se nejvíc hodí varný typ B. Tyto se totiž více rozvaří a jsou spíše polotuhé. Varný typ C se hodí pro přípravu bramborových kaší, pyré nebo do těsta – rychle se rozvaří, obsahují hodně škrobu a vyrobíte z nich i výborné bramborové knedlíky nebo bramboráky.

Univerzální surovina

Možností, jak brambory připravit, je nepočítaně. Lze z nich připravit výborné přílohy i hlavní jídla, pomohou se zahuštěním omáček, polévek či gulášů. A dokonce se hodí i do sladkých jídel (např. škubánky, sladké plněné knedlíky, koblihy).

Neobsahují solanin

I batáty pocházejí ze Střední Ameriky. Nejsou příbuzné, ačkoli se jim přezdívá sladké brambory. „Batáty jsou velmi vyhledávané díky své sladké chuti a velmi variabilnímu použití – hodí se do příkrmů, krémových polévek a pyré nebo z nich lze připravit oblíbené domácí hranolky. Jejich výhodou je také to, že na rozdíl od brambor neobsahují solanin,“ doplňuje Tomáš Louda z Košík.cz.

Přečtěte si
Gabriela 3
19. 10. 2024 • 18:54

Tento článek o bramborách je fakt velmi užitečný! Nikdy jsem si neuvědomila, jak moc se brambory liší a jak je důležité vybrat správný typ pro konkrétní pokrm. Vzpomínám si, jak jsem jednou chtěla udělat bramborový salát a použila jsem nesprávný druh brambor. Výsledek byl katastrofa. Od té doby se snažím více vzdělávat v oblasti surovin. Když vařím, často sahám po kuřecím mase a ráda ho kombinuji s bramborami. Pokud hledáte inspiraci na recepty s kuřecím masem, doporučuji se podívat na http­s://ww­w.po­citpo­hody­.cz/re­cepty-z-kureciho-masa ,kde najdete spoustu skvělých nápadů. Děkuji za užitečné informace, určitě si je zapamatuji při vaření!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry