Od černých buřtů ruce pryč: Pro a proti grilování
Vůně pečeného masa, cinkání sklenic a zvuk smíchu plnící zahradu. Grilování neodmyslitelně patří k teplým letním večerům a pro mnohé je doslova gastronomickým kultem. Chuť ale není to jediné, co byte měli při grilování vychytat. Jinak si můžete zadělat i na potíže se zdravím.
- Způsobuje rakovinu
Připálené části živočišného původu, především tuku, vytvářejí polycyklické aromatické uhlovodíky, které způsobují rakovinu. Do těla se dostávají v největším množství přes kůži, takže ohrožují nejvíce obsluhu grilu. V samotném jídle vznikají tzv. heterocyklické aminy, rakovinotvorné látky z připáleného masa. Jejich množství stoupá s délkou grilování – nachází se v černých krustách klobás, steaků a dalšího jídla.
+ Grilované je méně tučné
Z masa na grilu odkapává skrz rošt tuk. Samotná příprava masa na grilu díky tomu zaručuje libovější kousek masa, než kdybyste ten samý připravili na pánvi.
- Přitahuje tuk
Grilování sice může být zdravé, ale většina lidí přesto dává přednost pořádně tučným kouskům. Hamburgery, klobásky a krkovička jsou pro řadu lidí přitažlivější než libové kuřecí prso, ryba či zelenina. Tradiční grilovací recepty také požadují, aby se maso navíc ještě potíralo olejem s kořením, který tučnost porcí zvyšuje. Když už grilujete tučné, jezte menší porce a proložte jej na špízu zeleninou. Místo potírání olejem s kořením raději maso několik hodin předem marinujte.
+ Grilované je výživnější
Griluje se při vysokých teplotách, proto je příprava masa a zeleniny výrazně rychlejší než při pečení na pánvi. Tím, že se griluje kratší dobu, se v mase a zelenině zachová více vitaminů.
Jak grilovat zdravě
• Libové je daleko zdravější než tučné maso, nebo dokonce uzenina, která je navíc plná soli a zvyšuje krevní tlak.
• Častější otáčení omezuje vznik rakovinotvorných látek.
• Grilovací koření umíchané z ingrediencí může být díky nulovému množství soli mnohem zdravější než kupované směsi.
• Marinováním město změkne a zkřehne, zlepší se chuť masa a sníží i množství potenciálně škodlivých látek. Používá se směs citrusové šťávy či vína s kořením, solí a troškou oleje.
Pro a proti uhlí
+ přidává žádanou chuť a vůni kouře
+ zajistí vyšší teplotu, griluje se kratší dobu.
+ provoz je levnější
- větší nepořádek při úklidu a čištění grilu
- větší riziko ohně - déle se rozehřívá
Pro a proti plynu
+ snazší úklid a čištění grilu
+ snazší nastavení přesné teploty
+ okamžité nažhavení grilu, vhodné i pro grilování málo porcí
- dražší gril i provoz
- postrádá kouřovou chuť
- zabere víc prostoru