Vánoční mlsání za babku aneb levné recepty!

České Vánoce se bez cukroví a plného stolu téměř neobejdou, ale co dělat, když máte hluboko do kapsy, nebo až příliš stolovníků, kteří spasou, na co přijdou? Vyzkoušejte recepty na cukroví, které je lahodné a přitom levné.
Sněhové pusinky
Efektní a levné cukroví, ve kterém spotřebujete zbylé bílky. I když se příprava může zdát náročná, s elektrickým šlehačem ji zvládnete bez problému.
POTŘEBUJETE: bílky (asi ze 3 středních vajec, ale lépe je bílky zvážit) 100 g, cukr krupici 225 g.
POSTUP: Oddělte bílky a vložte je do velké, zcela čisté (odmaštěné) mísy s krupicovým cukrem. Mísu postavte na kastrol s mírně vroucí vodou a vařečkou směs promíchávejte asi 10 minut, až se cukr rozpustí a směs bude na dotek teplá. Pak směs elektrickými metlami šlehejte asi 15 minut, až získáte tuhý, lesklý sníh se špičkami, které se neohýbají. Troubu mezitím předehřejte na 170 °C a plechy vyložte pečicím papírem. Ze sněhu například nabírejte dezertní lžičkou kousky a pomocí druhé tvarujte jakési nočky, které klaďte na plechy. Můžete také směs stříkat na plech pomocí cukrářského sáčku. Pusinky pečte 15 minut (bez otvírání trouby), pak troubu vypněte a pusinky v ní nechte přes noc vychladnout.
Sněhové rohlíčky
Tohle cukroví vás stojí hlavně čas a trpělivost.
POTŘEBUJETE: 4 bílky, 280 g cukru. Na obalení: 10 dg mletých vlašských ořechů, 100 g najemno nasekaných lískových oříšků.
POSTUP: Nad parou ušlehejte bílky s cukrem jako na pusinky. Smíchejte nasekané a pomleté oříšky, nejlépe v mělké misce. Hotový, vychladlý sníh dejte do zdobičky a stříkejte rohlíčky do připravených ořechů. Pak rohlíček posypte ořechy i shora, opatrně přendejte na vymaštěný plech, a sušíme v troubě na 150 °C, dokud nejsou rohlíčky narůžovělé.
Arašídové čtverečky
Nepatří sice mezi tradiční cukroví, ale arašídová chuť se v poslední době dostává do módy a tohle cukroví, které vás rozhodně nezruinuje, získává stále větší oblibu. POTŘEBUJETE: 25 g nesolených arašídů, 125 g moučkového cukru, 125 g hladké mouky, 1 žloutek, 125 g másla.
POSTUP: Arašídy jemně umelte a z uvedených surovin zpracujte těsto, pak nechte v lednici odpočinout. Poté vyválejte plát malinko hrubší než jako na linecké a vykrajujte tvary. Rozložte na pečící papír a pečte ve vyhřáté troubě na 175 °C dorůžova. Po dvou slepujte rybízovou nebo malinovou marmeládou. Vrch potřete nebo čokoládou a zdobte uvážení – půlkou mandle, půlkou arašídového oříšku, barevným posypem, čokoládovou rýží…
Nadýchané podvodnice
Toto cukroví má naopak tradici velmi dlouhou a dělávaly už naše babičky. Je křehké, nadýchané a potřebuje trochu uležet, takže s jeho pečením můžete začít hned. POTŘEBUJETE: sůl, 400 g hladké mouky, 6 lžic mléka, 2 g droždí, 300 g tuku, cukr na obalování (směs moučkového a vanilkového).
POSTUP: Droždí nechte vzejít ve vlažném mléce. Kvásek přidejte k mouce a tuku na vál, pak vypracujeme těsto, to pak uválejte do koule. Vzniklou kouli ponořte do hrnce se studenou vodou a nechte kynout nejméně hodinu. Poté těsto usušte, vyválejte a vykrajuje různé tvary. Pečte v troubě na 170 °C do růžova. Upečené obalujte ve vanilkovém cukru.
Burizonové kuličky
Jsou hned hotové a s přípravou mohou pomoci i děti.
POTŘEBUJETE: 150 g cukru krupice, ½ Salka, 125 g másla, 1 sáček neslazených burizonů.
POSTUP: Cukr nasypte na pánev a s troškou vody a vyrobte karamel. Pak přidejte po kouscích máslo a Salko. Míchejte, dokud se hmota nespojí, a nakonec přidejte burisony. Hotovou hmotu tvarujte do kuliček a pokládáme do papírových košíčků.
Kokosové placky
To nejjednodušší a stále populární cukroví, které je opravdu za babku. POTŘEBUJETE: 2 vejce, 150 g moučkového cukru, 200 g strouhaného kokosu.
POSTUP: Vše smíchejte a tvořte na plech malé hromádky nebo v prstech vytvarujte špičky. Pečte při nižší teplotě do zrůžovění.
Vinné sladké či slanné
Pochutnáte si na něm na slano i na sladko.
POTŘEBUJETE: 250 g hladké mouky, 250 g tuku (máslo nebo Hera), 5 lžic bílého vína. Na sladkou variantu: moučkový cukr. Na slanou variantu: kmín, mletá paprika, sůl.
POSTUP: Plech vyložte pečicím papírem a troubu rozpálíme na 170 °C. Z mouky, tuku a vína v míse zpracujte těsto, pak ho rozválejte, a formičkou vykrajujte různé tvary. Pokud zvolíte slanou variantu, posypete cukroví kmínem, paprikou nebo solí. Pečte ve vyhřáté troubě dozlatova asi 10 – 15 minut. Pro sladkou variantu ještě horké cukroví obalte v cukru.
Královská vánočka
Královna vánočního stolu se dá pořídit i lacino.
POTŘEBUJETE: na těsto: 450 g polohrubé mouky, 100 g Hery, 100 g moučkového cukru, 125 ml mléka, 1 vejce, 20 g droždí, sůl, 1 lžičku citrónové kůry, dále rozšlehané vejce na potření před pečením, a moučkový cukr na posypání upečené vánočky.
POSTUP: Z droždí nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, promíchejte ji se solí, cukrem a citrónovou kůrou, doprostřed udělejte důlek, vložte do něj vejce, přidejte kvásek, rozpuštěnou Heru a postupně přimíchávejte vlažné mléko. Vypracujte tužší těsto a nechte vykynout. Vykynuté těsto vyklopte na vál a znovu je propracuje. Těsto pak rozdělte na 9 částí, ze kterých vyválejte válečky, upleťte vánočku (4 – 3 – 2), přeneste ji na plech vyložený papírem na pečení a nechte ještě chvíli kynout. Potom vánočku potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 minut, potom teplotu zmírněte na 150 °C a ještě asi 30 minut dopékejte. Ke konci přikryjte vánočku alobalem, aby povrch příliš neztmavnul. Po upečení posypte ještě teplou vánočku moučkovým cukrem.