VELKÝ PRŮZKUM MEZI ČECHY: Zaměstnanci už nemají na obědy

Najedený zaměstnanec, výkonný zaměstnanec? V Česku ubývá lidí, kteří si mohou dovolit chodit pravidelně do kantýny či restaurace na oběd. Důvodem jsou stále zvyšující se ceny jídla.
Stravovat se v restauraci každý pracovní den si může dovolit méně než pětina českých zaměstnanců. Téměř polovina zaměstnanců si v pracovním týdnu ale teplé jídlo nedopřeje vůbec. Vyplývá to z průzkumu Edenred Restaurant Index, podle nějž ve srovnání s červencem 2022 stoupla předminulý měsíc průměrná cena jídel o více než 21,4 koruny na zhruba 185 korun. Třeba ale v Praze obědy stály minulý měsíc v průměru přes 208 korun.
A to už je pro většinu zaměstnanců moc! Jak situaci pracovníci řeší? Tím, že si častěji nosí do práce vlastní svačiny, roste také obliba hotových polotovarů ze supermarketu. Jenže ty plnohodnotné teplé jídlo nahradit nemohou. „Může to vést k větší únavě v odpoledních hodinách, nižší produktivitě práce, nedostatku energie na případnou pohybovou aktivitu a následnému večernímu přejídání,“ vysvětluje odbornice na výživu Hana Pávková Málková ze společnosti STOB.
Vedle vysokých cen je důvodem, proč zaměstnanci na obědy do kantýn či restaurací nechodí, to, že tyto možnosti ani nemají. „Závisí to od podmínek, které jim zajistí zaměstnavatel. Patří mezi ně především kvalitní zázemí – kuchyňka nebo jídelna, ale také optimální čas na obědovou pauzu, týmové obědy nebo příspěvek na stravování,“ dodává Aneta Martišková ze společnosti Edenred.