Zdravotní rádce Aha! Probiotika a prebiotika: Jak pečovat o střeva

Polovina Čechů ví, že největším imunitním orgánem jsou střeva. Ale jen třetina o ně vědomě pečuje. V dnešní době stále více roste povědomí o důležitosti střev a zejména jejich mikrobioty. Co to je?
Jedná se o soubor všech mikroorganismů, které obývají střeva. Zdravý člověk má v nich okolo 1000 různých bakteriálních druhů. A mnohonásobně větší je pak mikrobiom, což je soubor genomů (tj. genetických informací) všech mikroorganismů tam sídlících.
Ovlivňují mozek
Základní funkcí střev je trávení potravy a vstřebávání živin do těla. Jejich význam je ale pro celkové zdraví mnohem významnější. Ve střevech se tvoří více než 70 % imunitních buněk. Dále se tu tvoří 90 % serotoninu, známého jako hormon štěstí. Střeva proto ovlivňují i to, jak se cítíme a naši celkovou náladu. Toto propojení je označováno jako osa »střeva–mozek«. Navíc střeva imunitními buňkami ovlivňují práci organismu s tuky a cukry.
Jak podpořit rovnováhu mikrobioty?
1. Stravujte se zdravě.
Zařaďte zeleninu, ovoce, luštěniny a celozrnné cereálie – potraviny bohaté na vlákninu. Rovněž fermentované potraviny, jako jsou např. jogurty, kimči a tempeh, které jsou plné živých mikroorganismů (laktobacilů a dalších). Dbejte na zdravé zdroje tuků. Z bílkovin preferujte rybí nebo bílé maso. Omezte konzumaci cukrů a průmyslově zpracovaných potravin.
2. Hýbejte se.
Pohyb je základní součástí zdravé funkce střev, protože má pozitivní vliv na správné trávení.
3. Vyhýbejte se stresu.
Stres se podílí na vzniku mnoha onemocnění. Najděte si způsob, jak se i během rušného dne uvolnit např. krátkou meditací nebo pauzami mezi prací.
Pomoc z lékárny
Pokud se vám nedaří pravidelně konzumovat pestrou a vyváženou stravu, je vhodné pravidelně doplňovat probiotika a prebiotika doplňky stravy.
Probiotika...
Jde o kultury mikroskopických organismů, které jsou pro organismus prospěšné. Kromě toho, že pomáhají při trávení a zpracování potravy, mají vliv na imunitu, zneškodňují nebezpečné bakterie, jsou užitečné při srážení krve.
...a prebiotika
Jsou to nápomocné látky, které tvoří potravu pro bakterie, aby měly vhodné podmínky pro růst, množení a zakládání nových kolonií. Tyto pozitivní účinky má inzulín a pektiny, tedy rozpustná vláknina, kterou organismus nedokáže strávit. Nachází se hlavně v ovoci a zelenině. Nejčastěji pak v jablkách, cibuli, čekance, či v banánu.
Víte, že...
...u dospělého člověka měří střeva přibližně 7 metrů, z toho 5 připadá na střevo tenké?