Naučte se vařit beze zbytku... Do posledního drobečku

Ročně se v Česku vyhodí milion tun jídla, které by ale končit v koši nemuselo. A přes tři čtvrtiny vyplýtvaných potravin připadá na domácnosti! Přitom v kuchyni můžete vařit beze zbytku a výrazně ušetřit. Aha! vám poradí, jak na to...
Se seznamem v ruce
Do obchodu přicházejte najezení a s pečlivě připraveným seznamem jídla. Vyhnete se tak tomu, že budete mít velké oči a naházíte do košíku vše, co vám přijde pod ruku.
Plánujte
Nákup, vaření a jídelníček si pečlivě naplánujte dopředu. Produkce zbytků se tím výrazně zmenší. Nevařte přehnaně velké množství jídla, a když vám přece jen něco zbude, snažte se to využít v receptu na další den.
Maso
Pokud pečete maso vcelku (např. celé kuře) a zbude vám kus masa, můžete z něj připravit například kari se zeleninou a rýží. Případně můžete nakrájet na malé kousky a udělat rizoto. Nevyužité kosti z masa a odkrojky dávejte do pytlíku a ihned zamrazte. Až budete mít dostatečné množství, využijte je na přípravu masového vývaru.
Staré pečivo
- Staré pečivo využijte na nádivku, krutony do polévky či salátu nebo na strouhanku.
- Ze staršího chleba připravíte topinky, které můžete obložit například strouhaným sýrem nebo pikantní masovou směsí.
- Můžete z něj také připravit sladkou variantu – francouzské tousty nebo žemlovku.
Zelenina
- Z čistých zeleninových nebo bramborových slupek lze připravit chipsy. Stačí promíchat s olejem, osolit, vyskládat na plech a dát do trouby.
- Z nevyužitých kousků zeleniny můžete vykouzlit salát.
- Oloupané kousky z kořenové zeleniny, čisté slupky cibule, bylinky, přezrálá rajčata, nespotřebovanou zeleninu můžete sbírat na zbytkový vývar. Stačí dávat do sáčku a nechat v lednici nebo zamrazit. Jakmile máte potřebné množství (jednu třetinu by měla tvořit kořenová zelenina a cibule) zeleninu opečte nasucho na pánvi a přidejte do vroucí vody (na 1 díl zeleniny 3 díly vody). Osolte, přidejte oblíbené koření a vařte 30 – 45 minut. Bylinky přidávejte až ke konci.
Ovoce
Přezrálé ovoce můžete rozvařit do snídaňových kaší, bábovek (např. banány) nebo odšťavnit či rozmixovat do smoothie. Omytou citronovou nebo pomerančovou kůru můžete usušit a schovat jako ingredienci nebo ozdobu na dezerty. Lze s nimi provonět cukr, vodku nebo udělat kandovanou kůru.
Mléčné výrobky
- Nestíháte spotřebovat jogurt, tvaroh nebo zakysanou smetanu? Přidejte mléčný výrobek do těsta na koláč nebo bábovku, dodá jim vláčnost.
- Z mléčných výrobků a rozmixovaného přezrálého ovoce můžete vytvořit lahodné koktejly.