Čistota půl zdraví: A platí to i pro grily

Odborníci se shodují na tom, že na grilovaných pokrmech jsou nejškodlivější připálené kousky masa a tuků. Tedy to, co najdete na nevyčištěné mřížce grilu. Parádní počasí odstartovalo grilovací sezónu, a kdo gril ještě nezažehl, jistě po něm pomrkává. Tohle je důležité před grilováním udělat, aby byl výsledek perfektní a bez zbytečných škodlivin.
Vyčistěte gril
Jestli jste to nestihli na podzim, udělejte to teď – vyčistěte gril od všech připálených zbytků a v případě grilu na uhlí i od zbytků popela a uhlí. Gril poté vyčistěte teplou vodou se saponátem, nebo speciálním přípravkem a opláchněte teplou čistou vodou. Před použitím ho vypalte na 20 – 30 minut na plný výkon.
Jak na mřížku
Speciální péči vyžaduje mřížka, která je v těsném kontaktu s jídlem a zároveň je nejvíc pokrytá napálenými zbytky jídla. Prodávají se na ni speciální přípravky, ale obejdete se i bez chemie. Přidat ji můžete třeba do trouby s funkcí pyrolytického čištění, pokud ji máte. Nerezovou mřížku můžete dát i do myčky. Možností je i na konci grilování vždy rozpálenou mřížku oškrábat špachtlí nebo ocelovým kartáčem a pak naprázdno vypálit.
Nezapomínejte na spodek
Při čištění se věnujte oběma stranám mřížky. Když zapomenete na tu spodní, je to velký problém. Nepřichází sice přímo do styku s jídlem, ale napečené zbytky se budou dále pálit a vypouštět rakovinotvorné škodliviny do jídla. Navíc fungují jako izolant, takže se mřížka správně neprohřeje.
Olej
Povrch grilu by měl být vždy trochu mastný. Platí to především pro litinové mřížky, které tuk chrání před korozí. Po důkladném čištění proto gril namažte vrstvičkou jedlého oleje, který se nepřepaluje, třeba řepkového, a nechte ho na rozpáleném grilu oschnout. Díky tomu se vám první steak položený na mřížku hned nepřipálí a nepotrhá při sundávání.
Urychlete si start
Steaky se vám na grilu nebudou připalovat a trhat, když rozpálenou mřížku potřete rozkrojenou cibulí a před steaky ogrilujete plátky slaniny nebo něco tučného.
Plynový gril prověřte
Plynový gril se čistí snadno. Důležité je očistit nejen mřížku, ale i plechové štíty pod ní. Vnější plášť stačí opláchnout teplou vodou se saponátem a na čištění vnitřku a mřížky funguje jeden trik. Po každém grilování gril pustíte naplno na 15 minut a déle, dokud z něj nepřestane vycházet kouř, což je známka, že se všechny nečistoty vypálily. Důležité je ale prověřit těsnost vedení plynu, aby nedošlo ke katastrofě. Snadno to uděláte tak, že spoje potřete vodou se saponátem v poměru 1:1. Kde se budou dělat bublinky, tam je spoj netěsný.