V Zoo Praha už rozdávali šťavnatou koledu: Papoušci mlsali nektar

Sladké květy, šťavnaté jarní větvičky, barvená i bílá vajíčka, voňavá čerstvá tráva. V Zoo Praha už včera vypukly Velikonoce. Nadělovaly se dobroty.
Papoušci mniší s chutí oždibovali květy trnky. „Sladký nektar v nich je pro ně největší lákadlo,“ říká mluvčí zoo Filip Mašek. Neskrývanou radost projevovali sloni, kterým chovatelé po dlouhé zimě naservírovali rozkvetlé, šťavnaté, spletené větvičky vrby. „Jako bonus je nazdobili jejich oblíbenými jablky,“ popisuje nadílku Mašek.
Ke slovu přišla i vajíčka. Ta našli ve svém výběhu pekari Wagnerovi. „Vejce jsou vařená a některá nabarvená přírodními barvivy,“ dodává ještě mluvčí. I když mají prasátka pekari rypáčky dovedné, oloupat je nedokážou a s chutí je slupnou i se skořápkou. Australského vombata obecného, který většinu dne prospí, pak spolehlivě probudila vůně trsů jarní trávy. Nabaštil se a šel zase snít.
Vajíčkoví gurmáni
Pekari Wagnerovi, kteří jsou největší a nejvzácnější svého druhu, jsou převážně býložravci. V přírodě se živí hlavně rostlinami s vysokým obsahem vody, např. opunciemi. Přesto, když narazí na ptačí hnízdo, vajíčka si s chutí dají. Jsou pro ně cenným zdrojem bílkovin.