Pozor na skrytý cukr v potravinách! Jak se mu vyhnout?

Cukr jíme v mnoha podobách a každá z nich s sebou nese nějaká zdravotní rizika. Především když se jedná o nadměrnou konzumaci. Skrytý cukr nabourává snahu o zdravý životní styl, zhoršuje tělesnou kompozici a způsobuje nechtěné tloustnutí.
Nadměrné množství cukru v jídelníčku, ať už v podobě sladkostí či potravin obsahujících přidaný cukr, může vést ke vzniku srdečně cévních onemocnění, hrozí riziko některých typů rakoviny, vznik cukrovky a obezity. „Skrytý cukr je v celé řadě potravin a nápojů. A to i v těch, které nevnímáme jako sladké,“ upozorňuje Věra Burešová, výživová poradkyně z Naturhouse.
Je i tam, kde ho nečekáme
Největší riziko představují průmyslově vysoce zpracované potraviny, ale i potraviny s nálepkou jako light či low fat. „Tyto potraviny velice často obsahují kvůli sníženému množství tuku více cukru než jejich klasické verze,“ vysvětluje výživová poradkyně.
Dejte si pozor na těchto pět potravin:
1. Kečup
Kečup se řadí mezi nejoblíbenější ochucovadlo na světě, zvláštní u dětí. Naneštěstí velká spousta produktů vyskytujících se na našem trhu je průmyslově zpracovaná, s vysokým obsahem cukru a dalšími přídavnými látkami. Přitom se dá udělat jednoduše domácí: Čerstvá rajčata vložíme do hrnce s bylinkami a uvaříme.
2. Nízkotučný jogurt
Takto označené jogurty obsahují nejen cukr, ale i glukózo-fruktózový sirup, umělá sladidla a zahušťovadla. Dejte raději přednost jogurtu střední tučnosti, nebo neochucenému bílému jogurtu do 3,5 % tuku a ochuťte si ho sezónním ovocem, nebo trochou medu.
3. Salátová zálivka
Pokud zeleninový salát zalijete běžnou zálivkou, či dresinkem, stane se ze zdravého jídla jídlo plné cukru. Zálivku »bez cukru« si můžete vytvořit vlastní. Stačí smíchat olivový olej s citronem, limetkou, nebo vinným octem a ochutit čerstvými, či sušenými bylinkami, česnekem, trochou hořčice a menším množství kvalitní soli a pepřem.
4. Ochucená káva
Málokdo si uvědomuje, že ochucené cappuccino nebo caffè macchiato může obsahovat takové množství kalorií, že se to vyrovná obědu.
5. Mléčná čokoláda
Věděli jste, že 100gramová mléčná čokoláda může obsahovat až 60 gramů cukru a bílá dokonce ještě víc? K uspokojení chutí na sladké je dobrou variantou kvalitní vysokoprocentní čokoláda.