Zdravotní rádce Aha! Největší dietní chyby!

Řada lidí se při snaze zhubnout uchyluje k přísným redukčním dietám. Ty však mohou způsobovat nejen ztrátu hmotnosti, ale i únavu, ztrátu svaloviny, vypadávání vlasů, či dokonce deprese nebo snížení srdečního tepu. Jak tedy rozhodně nehubnout?
„Člověk se už po pár dnech na takové přísné dietě začne těšit, až omezení v jídle skončí a konečně se nají. To s sebou vzápětí přinese jojo efekt,“ varuje Věra Burešová, výživová poradkyně Naturhouse. Kterým dalším dietním praktikám se raději vyhýbat?
Chyba 1
Striktní omezení sacharidů
Striktní vyškrtnutí sacharidů z jídelníčku, tzv. nízkosacharidové diety není žádnou novinkou a je velice propagované. „Omezení sacharidů do určité míry může být prospěšné, což však neznamená, že pro všechny se přísná nízkosacharidová strava hodí,“ říká Burešová s tím, že tato dieta se má držet pouze krátkodobě.
Chyba 2
Vynechávání jídel
Vynechávání večeře je stále velmi populární způsob hubnutí. Někteří sice vynechají večeři, ale do kuchyně se vplíží v noci a snědí toho mnohem víc. „Vynechání jídla, či dokonce přerušovaný půst může být v některých případech prospěšný jako prevence obezity či cukrovky II. typu. Důležité je však jíst kvalitní, nutričně vyvážené jídlo,“ tvrdí výživová poradkyně.
Chyba 3
Strach z tuků
Tuky jsou důležitým a nenahraditelným zdrojem energie, nezbytné pro vstřebávání vitaminů a nositelé chuti. Přesto se mnozí domnívají, že konzumace tuků je nezdravá a způsobuje tloustnutí. Některé tuky skutečně ano. Ale v podobě mastných kyselin omega 3 a omega 6 se jich bát nemusíte. Bez obav zařaďte do jídelníčku ořechy, semínka, tučnější ryby či třeba avokádo.
Chyba 4
Bezlepková dieta
Bezlepková dieta je určena těm, kteří mají potravinovou alergii na lepek. Zdravý člověk se lepku, tedy kvalitním obilovinám, vyhýbat nemusí. Právě v obilovinách je obsažena vláknina, minerální látky či vitaminy skupiny B. Bezlepkové potraviny tedy nejsou zdravější ani dietnější!
Chyba 5
Koktejlový jídelníček
Kvalitní koktejly v prášku a další doplňky stravy mohou obsahovat nutriční složky, jako jsou bílkoviny, sacharidy, tuky, vláknina, vitaminy a minerální látky. „Mohou posloužit jako rychlá svačina. Já doporučuji pro snížení váhy konzumovat jídlo na bázi středomořské stravy, která je navíc velmi chutná a snadná na přípravu,“ uzavírá Burešová.
Co je přerušovaný půst 16/8
Půst držíte 16 hodin ze dne a pak můžete během 8 hodin jíst. Například: Po večeři už nic nejíte a další den vynecháte snídani. Když si poslední jídlo dopřejete ve 20 hodin večer a druhý den si první pokrm dáte až po dvanácté, úspěšně dodržíte 16hodinový půst.