Hubnete? Omezte jeho konzumaci + další pravdy o pečivu

Pečivo snídáme, přikusujeme v poledne k polévce, svačíme ho, v některých případech jím řešíme i rychlou večeři, ale za zvlášť zdravou potravinu ho nepovažujeme. Je potřeba se mu úplně vyhnout?
Celozrnné lepší
Nejzdravější variantou je pečivo celozrnné. To musí dle legislativy obsahovat minimálně 80 % celozrnné mouky, která může být pšeničná, žitná, případně jejich kombinace. Zrno je zpracováno celé i s obsahem, díky čemuž je bohatší na vlákninu i vitaminy, například B, D nebo E. Neobsahuje tolik prázdných kalorií a k zasycení vám stačí menší množství, než je tomu u pečiva světlého.
Méně je víc
Přílišná konzumace pečiva může vést k obtížím, a to hlavně se žaludkem. Můžete například trpět plynatostí, nadýmáním, ale i křečemi v břiše, zácpou, nebo naopak průjmem a nevolností. Lidé mývají bolesti hlavy a migrény. Někteří jedinci se potýkají s chronickou podrážděností a větší náladovostí. Někteří mají i neurologické problémy či trpí častou únavou. Vynecháním lepku po nějakou dobu či omezením jeho konzumace tělu ulevíte a pročistíte ho.
Zkuste špaldu
Špalda je považována za zdravější verzi klasické pšenice. Oproti ní je lehce stravitelná a mohou ji jíst i lidé s alergií na pšenici. Špaldové pečivo obsahuje sacharidy s krátkým řetězcem, které mohou být problematické pro osoby se syndromem dráždivého tračníku a alergií na lepek. Pečivo může i nemusí být celozrnné, opět záleží, zda se použijí celá zrna, nebo jen jejich středy. Celozrnná špaldová mouka je bohatá na vlákninu a také na minerální prvky a pomáhá pozitivně stimulovat imunitní systém.
Řiďte se složením
Jaké pečivo si tedy máte vybírat? Kromě chuti záleží i na tom, zda právě hubnete, hledáte výrobky s vysokým obsahem vlákniny a vitaminů či minerálů, nebo třeba máte lékařsky předepsanou dietu. Vždy se ovšem řiďte složením, ne vzhledem pečiva, ten může být zavádějící. Pozor si dejte na všechny druhy, které mají označení »tmavé«, »fitness« a podobně. Mnohdy totiž zdání klame a namísto zdravějšího celozrnného pečiva je to pečivo z bílé mouky, jen obarvené.
Při hubnutí nehraje roli
„Nezáleží až tak na tom, zda je to bílé pečivo, či celozrnné – z chemického hlediska v podstatě jde o sacharidy, které se více či méně do těla vstřebávají a jsou využité buď pro výdej energie, nebo uloženy do tuku,“ vysvětluje MUDr. Rodion Schwarz, praktický lékař z Přílepské ordinace.