Pozor na diety: Vsaďte na pestrou stravu

Minerální látky, stopové prvky a vitaminy tvoří nedílnou součást výživy člověka. Nemají energetickou hodnotu a jejich potřeba v rámci denního příjmu je velmi malá, přesto jsou pro správnou funkci organismu naprosto nezbytné.
„Základním předpokladem k získání široké palety těchto látek je pestrá racionální strava. Konzumací masa, mléka a mléčných výrobků, vajec, ovoce, zeleniny, luštěnin, celozrnných obilovin, ořechů a semínek na denní bázi umíme získat velkou většinu minerálních látek, stopových prvků i vitaminů. Nezastupitelnou roli přitom sehrává pitný režim,“ vysvětluje konzultantka AquaLife Institutu Aneta Sadílková a dodává, že vhodným doplňkovým zdrojem minerálů a stopových prvků jsou přírodní minerální vody.
„Z hlediska nedostatečného příjmu některých vitaminů a minerálů mohou být rizikové nízkosacharidové (tzv. lowcarb) diety, které výrazně omezují sacharidy včetně těch »dobrých«, jako jsou obiloviny, chléb, brambory a další přílohy, luštěniny, ovoce, a dokonce některé druhy zeleniny. Nedostatečný příjem důležitých látek hrozí i u vegetariánství a veganství,“ varuje Sadílková.