Chuť na ovoce stála dva Ukrajince život: Místo jablek našli smrt!

Zálusk na jablka měli dva ukrajinští pracovníci (†30) ovocnářské firmy RBQ sady Králová v Medlově na Olomoucku. Zašli si pro ně do speciálního skladu, v němž je bezkyslíková atmosféra. Okamžitě upadli do bezvědomí a následně se udusili.
Příčinu tragédie potvrdili i policisté. „Podle prvotních informací si cizinci měli jít do hermeticky uzavřeného bezkyslíkového skladu pro jablka. Dovnitř měli vejít revizním vstupem v uzamčených vratech,“ sdělila policistka Petra Vaňharová.
Marné oživování
Pracovníky, kteří ve firmě pracovali řadu let začal po nějaké době postrádat kolega. Když je konečně našel, nejevili už známky života. „Záchranáři se sice pokusili o resuscitaci, leč marně. Po třiceti minutách byly pokusy o záchranu s konstatováním smrti ukončeny,“ prozradila mluvčí olomoucké záchranky Lucie Urbanová.
Mimo pracovní dobu
„Je to samozřejmě hrozná tragédie, ale neměli tam co dělat,“ okomentovalo smrt zaměstnanců vedení ovocnářské firmy. Policisté na případu stále pracují. „Víme, že zmínění pracovníci šli do skladu pravděpodobně mimo pracovní dobu. Celou tragickou událost nadále pečlivě prověřujeme,“ konstatovala policejní mluvčí Vaňharová.
Skladování (téměř) bez kyslíku
Většina velkých ovocnářských podniků využívá ke skladování ovoce technologi ULO (Ultra Low Oxygen). Ovoce je skladováno při teplotách kolem 2 °C v atmosféře s obsahem kyslíku jen 1,2 %. To zaručuje, že nepodléhá zkáze a vydrží čerstvé prakticky do příští sklizně. V ČR se tato technologie začala poprvé používat na konci 60. let minulého století v Olomouci.