První dětská oběť koronaviru: Zemřela holčička (†8) z Plzeňska | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

První dětská oběť koronaviru: Zemřela holčička (†8) z Plzeňska

Jedním ze symptomů pocovidového syndromu u dětí je i vyrážka.
Jedním ze symptomů pocovidového syndromu u dětí je i vyrážka. (Foto ara)

Nejhorší obavy se naplnily rok po vypuknutí panidemie. S covidem-19 zemřelo v Česku první dítě – osmiletá holčička z Plzeňska.

Dosud se smrt těm nejmenším vyhýbala, ale to už bohužel neplatí. Další okolnost úmrtí děvčátka, které zemřelo na konci února, nemohou úřady zveřejnit. Není proto ani jasné, zda trpělo nějakou přidruženou chorobou, nebo jeho smrt zavinil přímo koronavirus. Informace o mrtvém covid pozitivním dítěti z Liberce se objevila už v prosinci. Záhy však ze statistik zase zmizela „Došlo ke smazání záznamu o úmrtí ve věku 0 let, neboť se nejednalo o úmrtí, ale o porod mrtvě narozeného dítěte s covid-19. Toto mrtvě narozené dítě není započítáno mezi zemřelé,“ uvedla Lenka Svobodová, mluvčí Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Na Slovensku pět dětí

Příčinou úmrtí dosud nenarozeného miminka byl zřejmě přímo nákaza koronavirem, při níž se někdy tvoří sraženiny a způsobily tzv. trombózu pupečníku. Z mladších ročníků s covidem-19 zemřeli v Česku ještě tři mladíci ve věku 15 – 24 let. Na Slovensku je situace horší. Zemřelo tam pět covid pozitivních dětí v kategorii do devíti let věku a dva puberťáci do devatenácti let.

Nebezpečný syndrom

Nemoc covid-19 proběhne u dětí většinou jen s mírnými příznaky. Až několik týdnů po ní se ale může projevit obávaný syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi. Při něm předrážděný imunitní systém zaútočí na cévy a srdce, stav doprovází horečka, vyrážka a zánět v očích. Bez léčby končí i smrtí. V tu dobu už je ale malý pacient většinou covid negativní, takže se v »koronavirových« statistikách neobjeví.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.