Osiřelá samička kočkodana Brazzova: Po mámině smrti přilnula k plyšovému papouškovi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Osiřelá samička kočkodana Brazzova: Po mámině smrti přilnula k plyšovému papouškovi

S papouškem tráví nejvíce času.
S papouškem tráví nejvíce času. (Foto Biopark Štít, Kateřina Frausová)

S krutým osudem, který ji připravil o mámu, se statečně pere Osky z Bioparku Štít na Hradecku. Samička kočkodana Brazzova osiřela brzy poté, co přišla na svět, a tak je v péči lidí. A u nich se zamilovala do plyšového papouška!

„Dva dny poté, co se narodila, s ní maminka Kuki upadla. Ukázalo se, že má zánět mozkových obalů. Na klinice ji drželi při životě ještě dva dny, než umřela. Po celou dobu, kdy bojovala o život, se jí Osky stále držela,“ vylíčil začátek života mláděte primáta, kterému bude ve středu pět měsíců, majitel soukromé zoo Antonín Hnízdil.

Pozná originál

U své lidské »mámy« Kateřiny Frausové přilnula Osky k plyšovému modrému papouškovi ara, který je pro ni dodnes důležitý a musí ho mít neustále nablízku. „Byl velký problém, když jsme tohoto plyšáka dali vyprat a poté sušit. Ačkoli se pořídil stejný, mládě hystericky vyvádělo a vždy poznalo, že to není ten první,“ řekl chovatel. Osky i v lidské péči dobře prospívá. Kromě mléka si už dopřává i kousky ovoce, zeleninu a také hmyz. Je čiperná, ráda skáče a běhá, prozkoumává různé předměty nebo si hraje s kamarádkou jorkšírkou.

Půjde k sestřičce a tátovi

V Bioparku Štít plánují Osky už brzy umístit k dalším kočkodanům. Má totiž dvouletou sestru Zaki a tátu Lojzu. Už proběhlo jejich seznámení přes mříž a vše nasvědčovalo tomu, že spolu budou dobře vycházet a Osky se od nich snad naučí vše potřebné, co by v péči u lidí nešlo,“ přál by si majitel bioparku.

Pomůžete s péčí o Osky?

V době pandemie Biopark Štít, stejně jako další zoo, bojuje s nedostatkem financí. Proto jsou rádi za příspěvky na krmení pro zvířata. S péčí o Osky, ale i o další svěřence této malé zoo, můžete pomoci i vy. Například zasláním částky v projektu Pozvi zvíře na oběd. Bližší informace najdete na webových stránkách Bioparku Štít.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.