Role se prohodily, opozice vyzvala vládu: Vyhlaste znovu nouzový stav! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Role se prohodily, opozice vyzvala vládu: Vyhlaste znovu nouzový stav!

Opoziční představitelé Pekarová Adamová, Fiala, Bartoš, Rakušan a Jurečka a premiér Andrej Babiš
Opoziční představitelé Pekarová Adamová, Fiala, Bartoš, Rakušan a Jurečka a premiér Andrej Babiš (Archiv Blesku)

Dosud to byla vždy vláda, která žádala Sněmovnu o další a další prodloužení nouzového stavu. Kabinet Andreje Babiše (66, ANO) chce, aby stav nouze trval až do konce března, nechce ale obcházet opoziční strany. Ty ho však včera vybídly, ať se do toho pustí!

Až do 31. března by podle představ vlády měl trvat nouzový stav, aby se čísla epidemie podařilo srazit. Plán vlády pro včerejší sněmovní tahanici zněl: zrušme usnesení, podle nějž má stav nouze končící v sobotu nahradit pandemický zákon. A prodlužme opatření až do konce března. To podle Babiše lze jen s pomocí hlasů opozičních poslanců. Ti sami ale premiérovi nabídli řešení.

Dobré důvody

„Pokud vládě nestačí pandemický zákon (který včera prošel Sněmovnou – pozn. red.), ať vyhlásí na základě zhoršené situace nouzový stav sama. To je jediná cesta,“ sdělil předseda ODS Petr Fiala (56). Takový krok by ale měli ministři dobře odůvodnit. „Vyhlásí nový nouzový stav na základě objektivních nových okolností, což je velký výskyt britské mutace viru, zdravotní zařízení na hraně,“ poradil vládě šéf Pirátů Ivan Bartoš (40).

Přísněji bude, jak moc?

A to nakonec i opoziční strany prosadily. Usnesení podpořilo 132 ze 156 přítomných poslanců. Podle vývoje ve Sněmovně pak kabinet plánoval prozradit, jaká všechna opatření vyhlásí. Zpřísňovat by se mohlo už od pondělí, kdy by mohl začít platit zákaz cest z okresu do okresu. Zavřít by se měly i další obchody. Výsledky večerního jednání vlády ale do uzávěrky tohoto vydání nebyly známy.

Pandemický zákon prošel

Omezovat chod obchodů a služeb, rekreačních areálů či zakazovat hromadné akce bude moci ministerstvo zdravotnictví díky pandemickému zákonu. Ten včera schválila Sněmovna, podle premiéra ale zákon na současnou situaci nestačí. Poslanci »odklepli« verzi normy, kterou jim ve středu vrátil Senát. Restrikce budou podle této verze platit jen při pandemické pohotovosti, kterou bude moci dolní komora ukončit nebo obnovit. Zákon hned zamířil k podpisu prezidentovi.

A jak by kabinet mohl ještě přitvrdit?

Omezení pohybu zúží na okresy!

Nejpodstatnějším opatřením by měl být podle premiéra Andreje Babiše zákaz pohybu mezi okresy. „Výjimkami by byly cesta za prací či péče o osobu blízkou,“ uvedl ve čtvrtek. Přitom ještě několik hodin předtím kabinet zvažoval, že by se zakázalo cestování mezi jednotlivými kraji.

Zavře většinu obchodů

Omezit se má fungování provozoven, které dosud měly výjimku. Podle ministra Blatného, aniž by konkrétní provozy specifikoval, »významná část« obchodů otevřena nezůstane. Otevřeny mají zůstat jen nezbytně nutné prodejny, jako potraviny, drogerie, domácí potřeby nebo třeba benzinky.

Doma nechá i nejmenší školáky

Dalším opatřením proti nákaze by mělo být uzavření škol, školek a dětských skupin. Otevřené by měly být jen pro děti pracovníků záchranných složek. „Shodně s tím, co je patrno z britských ostrovů, tak nová mutace se velice rychle šíří i mezi dětmi, včetně malých dětí,“ zdůvodnil to ministr Blatný.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (27. 2. 2021)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.