Koronavirus v pražské zoo: Nemocný gorilí samec Richard! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Koronavirus v pražské zoo: Nemocný gorilí samec Richard!

Richard, který kvůli covidu trpí nechutenstvím, včera přece jen na snídani vyrazil.
Richard, který kvůli covidu trpí nechutenstvím, včera přece jen na snídani vyrazil. (Foto Aha! – Karel Kopáč, Zoo Praha/Miroslav Bobek)

Gorilí samec Richard a dva lvi, u nichž byla v pražské zoo potvrzena nákaza covidem-19, zůstávají zatím jedinými pozitivně testovanými zvířaty v Česku. Někde podle svých slov ani netuší, že už byla nějaká zvířata nakažena...

Bez nákazy jsou zoologické zahrady v Olomouci i Brně. „Od prvopočátku šíření nákazy jsme zavedli striktní pravidla. Ke zvířatům chodí ošetřovatelé pouze v rouškách, nyní v respirátorech, přímé kontakty mezi nimi se minimalizují, používá se dezinfekce. Každý den jsou zvířata několikrát denně kontrolována ošetřovatelem, zoologem nebo veterinářem,“ uvedl ředitel Zoo Olomouc Dr. Ing. Radomír Habáň. Stejné je to i v Plzni. „Zvířata jsou pečlivě pozorována, dosud jsme u nich nezaznamenali žádné projevy nákazy,“ uvedl mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba.

Nemoc prozradil trus

Nákaza byla u všech tří zvířat v Praze rozpoznána ve čtvrtek. Průběh nemoci je naštěstí mírný. Koronavirus u gorilího samce Richarda a u lvů indických, samce Jamvana a samice Suchi, prokázalo testování prováděné ze vzorků jejich trusu. U obou lvů se nemoc projevuje rýmou a pokašláváním, Richard nyní trpí pro něj neobvyklým nechutenstvím a je unavený.

Ve Zlíně o covidu-19 nevědí...

„Zatím nám není známo, že by byl covid-19 typizován u zvířat. Pokud bychom mluvili obecně o skupině koronavirů, tak ty se u zvířat vyskytují, např. u koček. Prozatím není důvod testovat,“ odpověděla na dotaz Aha! Romana Bujáčková z marketinku zoologické zahrady ve Zlíně.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.