Zdravotní rádce Aha! Zimní potraviny proti nachlazení

Dostali jsme se do fáze, kdy zima opravdu »bolí«. Je chladno, lezavo, neprospívá nám ale ani dlouhý pobyt v suchém vzduchu vyhřátých místností. Dřív, než sáhnete po potravinových doplňcích a po pastilkách na bolení v krku, zkuste nejdříve upravit jídelníček.
Chcete podpořit své zdraví a svou imunitu? Sáhněte po některé z doporučovaných surovin.
Losos
Obsahuje vysoký podíl bílkovin, omega-3 mastných kyselin a vitamínu D. Je také bohatým zdrojem vitaminů skupiny B, především vitamin B6, B12, B3.
Anýz
Už od starověku se používá při léčbě kašle a při problémech s dýchacím ústrojím. Ve středověku se plody anýzu také používaly smíchané s medem a octem na kloktání při bolesti v krku.
Česnek
Podporuje pocení, čistí dýchací cesty, podporuje odkašlávání a stimuluje krevní oběh.
Fenykl
Obsahuje vitamín C, kyselinu listovou a vitamíny skupiny B. Působí detoxikačně a snižuje hladinu cholesterolu. Čistí střeva a odvodňuje.
Červená paprika
Je důležitým zdrojem vitamínu A (karoten) a C. Obsahuje rutin, látku chránící cévy před kornatěním.
Citrusy
Zvyšují odolnost vůči bakteriím a virům, mají schopnost snižovat krevní tlak a tělesnou teplotu. Obsahují velké množství vitamínu C.
Mořské plody
Obsahují řadu zdraví prospěšných vitamínů, zejména E, D, A a vitamíny řady B, také jód a selen. Jsou bohatým zdrojem omega-3 (n-3) polynenasycených mastných kyselin.
Jogurt
Jogurt je zdroj kvalitních bílkovin, vápníku a některých dalších minerálních látek (jód, zinek) a vitaminů (A, D, B2 a B12). Jogurty a další kysané mléčné výrobky jsou navíc i zdrojem prospěšných bakterií.
Mléko Je zdrojem bílkovin, a je velmi dobře stravitelné. V zimě ho pijte teplé, s kardamomem nebo zázvorem.
Kuřecí maso
Je bohaté na proteiny a minerály jako fosfor, hořčík, železo, vápník, draslík nebo selen. Z vitamínů pak hlavně ty ze skupiny B. Především vitamin B3 (niacin), vitamin B5 (kyselina pantothenová) a vitamin B6. Legendárním lékem na nachlazení je slepičí vývar.
Potřebujete bílkoviny
Období, kdy kolem řádí nemoci, není vhodnou dobou na přísné redukční diety, pomáhá ale pestrý a vyvážený jídelníček. Především ženám v něm ale často chybí dostatek bílkovin a stopových prvků a nevýhodu mají také vegetariáni a vegani.