Soutěž Věda fotogenická: Tak vypadá POHLED PREDÁTORA! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Soutěž Věda fotogenická: Tak vypadá POHLED PREDÁTORA!

Pořádně ostrý pohled. Král zvířat nezná smilování, zebra neměla nejmenší šanci.
Pořádně ostrý pohled. Král zvířat nezná smilování, zebra neměla nejmenší šanci. (Autor: Lukáš Vejřík (33))

O vrcholových predátorech přednáší, dovede je i dokonale zachytit. Lukáš Vejřík (33) zvítězil se snímkem číhajícího krále zvířat, lva afrického, v prestižní soutěži Akademie věd ČR Věda fotogenická.

Vítězná fotografie lva číhajícího zpoza žeber mrtvé žirafy vznikla během výpravy do jihoafrického Krugerova národního parku na mezinárodní vědeckou konferenci, kde český biolog přednášel o predátorech. „Fotil jsem z auta, z něhož jsme kvůli možnému nebezpečí nesměli vystoupit. Měli jsme štěstí, že se nám taková scéna naskytla,“ říká o snímku krále zvířecí říše Vejřík.

Snímky on-line

Do posledního ročníku soutěže se přihlásilo celkem 362 fotografií celkem 106 zaměstnanců a vědeckých pracovníků akademie. Bohužel se ale musel kvůli pandemické situaci obejít bez slavnostního vyhlášení i tradiční výstavy nejúspěšnějších obrázků. Expozici si však alespoň virtuálně můžete prohlédnout na www.vedafotogenická.cz.

Bouře nad průsmykem

Cena Akademické rady, 1. místo Autor: Martin Popek Dechberoucí fotografie mohutné bouře nad Jablunkovským průsmykem zvítězila nejen u Akademické rady, ale i v internetovém hlasování. Bouře z 28. srpna 2019 patřila mezi vůbec nejintenzivnější za poslední dva roky. 

Chobotek tasemnice

Cena pro nejlepší ústav AV ČR Autor: Roman Kuchta Odborná porota ocenila i letos fotograficky nejzdatnější Biologické centrum, kde vznikl i tento detail chobotku na hlavičce (skolexu) tasemnice v zažívacím traktu rejnoka. Výsledkem je kolorovaný obrázek pořízený elektronovým mikroskopem. 

Testování polomasky

Věda v karanténě, 1. místo Autor: Petr Vodička Čeští vědci se v loňském roce vydatně podíleli na vývoji a testování nových ochranných pomůcek ve spojitosti s pandemií nemoci Covid-19. Na oceněném snímku vidíme testování propustnosti a filtračních vlastnosti prototypu polomasky.

Souhvězdí pelikána

Živly v přírodě, 2. místo Autor: Michal Dobeš Snímek pelikána kadeřavého prolétajícího vodní tříští vznikl nad řeckým jezerem Kerkini. Kapičky vody připomínající hvězdičky vytvořili cákáním ostatní pelikáni.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.