Nový americký prezident Biden: Přestavěl si kancelář a začal úřadovat | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Nový americký prezident Biden: Přestavěl si kancelář a začal úřadovat

Inaugurace prezidenta USA Bidena
Inaugurace prezidenta USA Bidena (Reuters)

Sotva se prezident Biden usadil do Oválné pracovny, začal uklízet spoušť, kterou jeho předchůdce nadělal. Změny již zavedl v kanceláři samotné, ale i v politice.

Odstranit nechal portrét kontroverzního prezidenta Andrewa Jacksona, který je znám pro svou tvrdou politiku proti indiánskému a černošskému obyvatelstvu, na skobičce místo něj visí podobizna Benjamina Franklina. Pryč je také busta Winstona Churchilla, kterého nahradil americký bojovník za práva Latinoameričanů Cesar Chavez.

Na stole zbyl jen dopis od bývalého prezidenta, jehož obsah si Biden nechává pro sebe. „Prezident mi napsal velmi velkorysý dopis. Jelikož je soukromý, nebudu o něm mluvit do té doby, dokud nepromluvím s ním,“ řekl o tajném sdělení. Biden už má všude kolem svého pracovního stolu rámečky s rodinnými momentkami, vyměnil některé lampy a vrátil se také k modrému koberci, který naposledy užíval Bill Clinton (74). 

První kroky nového prezidenta: Napravoval Trumpovy omyly

Bidenovo první nařízení požaduje nošení roušek ve všech federálních budovách a pozemcích a doporučuje všem Američanům toto nařízení následovat po dobu 100 dní. Prezident dále nařídil připojit USA znovu k Pařížské klimatické dohodě, pozastavil proces vystoupení USA ze Světové zdravotnické organizace, dal stopku stavbě zdi na hranicích s Mexikem a zrušil zákaz cestování pro některé muslimy.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.