Vandalové v Litoměřicích: Poničili nejhezčí místo ve městě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vandalové v Litoměřicích: Poničili nejhezčí místo ve městě!

Opukové zdivo je přitom velmi náchylné na jakékoliv zásahy.
Opukové zdivo je přitom velmi náchylné na jakékoliv zásahy. (Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Bezohledný vandalismus! Tak hodnotí lidé řádění sprejerů v Litoměřicích. Barvami tam postříkali historické terasovité zdivo – Parkány José Rizala, které patří k nejhezčím místům ve městě.

„Jde o opukové zdivo, které je na jakékoliv zásahy velmi náchylné. Obáváme se, aby tímto nedošlo k trvalému poškození parkánů,“ strachuje se tajemník litoměřického úřadu Milan Čigáš. Město se pokusí na svoje náklady ohyzdné graffiti odstranit.

„Musíme počkat na vhodnější počasí a pak můžeme začít odstraňovat speciálním zařízením nápisy z kamenů. Jde o stejný princip otryskávání skleněnými kuličkami. K tomu ale musí být sucho, aby technologie pracovala správně,“ přibližuje ředitel technických služeb Ivo Elman. Kdo parkány posprejoval, se zatím neví. „V některých částech je kamerový systém, nemůže být ale všude. Proto také prosíme lidi, aby zavolali městskou policii, pokud něco podobného zaznamenají,“ doplňuje tajemník.

Není to poprvé

Parkány čelily nájezdům vandalů už v minulosti. Naposledy tu loni v červenci nakreslili školáci křídou kosočtverec a další obrázky. Tehdy je chytili strážníci. „K činu se doznali a posléze společně s ostatními nápisy a kresby odstranili. Jeden mladík si vykoledoval blokovou pokutu,“ uvedla tehdy litoměřická městská policie.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.