Rodina spala a oheň mezitím zničil dům. Život jim zachránil soused | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Rodina spala a oheň mezitím zničil dům. Život jim zachránil soused

...a celý dům je podmáčený.
...a celý dům je podmáčený. (Foto HZS, archiv rodiny Klustových)

Bydleli tam jen čtyři měsíce, a už o dům přišli! O domov připravil požár v prvních dnech nového roku rodinu ve Dvoře Králové. Daniel Klust (39) s ženou a dcerkou teď shánějí peníze na nový začátek.

Požár propukl v třígeneračním domě dědečka Daniela Klusta. Otec rodiny loni desítky let starý objekt zrekonstruoval a s manželkou a desetiměsíční holčičkou se do něj přestěhovali z Brna. V prosinci nastoupil do nové práce a těšil se nový spokojený život své rodiny spolu s dědou...

Už bylo pozdě

Oheň propukl na půdě a střeše domu v noci, když v něm rodina spala. „Ve tři ráno mi volal soused, že nám hoří barák,“ vzpomíná otec rodiny na telefonát muže, který požár zjistil díky tomu, že šel zavřít ventilační větrání. Sousedům tím zachránil život. „Všichni jsme vyšli ven a já jsem pak běžel do dílny pro hasičský přístroj a snažil se to uhasit. Už to ale bylo moc rozjeté,“ popisuje muž, kterému nezbývalo nic jiného než čekat na pomoc hasičů.

Na vině je trám

S plameny přijelo bojovat pět požárních jednotek. Šíření požáru zastavili po hodině a v deset ráno jej zlikvidovali a zjistili, že za něj mohl přizděný trám. „Byl na půdě pod podlahou blízko komínu, což bývá častá skrytá závada u starších domů,“ doplňuje Daniel. Ten nyní řeší náhradní bydlení, protože oheň zničil střechu i podkroví a celý dům je promáčený. „Možná se budou muset strhnout stropy, protože jsou v nich ohořelé a mokré trámy. Uvidím, co řekne statik,“ říká s obavami.

Oprava bude stát miliony

Zatím rodina přebývá u příbuzných a brzy se snad přestěhuje do pronájmu. Kdy se vrátí do zničeného domova, záleží na délce a finanční náročnosti rekonstrukce. Částka od pojišťovny ji ale určitě nepokryje. „Jen sanace prý vyjdou asi na pět milionů, což nemáme,“ zoufá si Klust, který navíc splácí úvěr čerpaný na opravy domu před nastěhováním.

Pomůžete?

Rodina prosí o finanční pomoc čtenáře Aha!. Pokud ji chcete nabídnout, ozvěte se Klustovi na 773 208 409. Příspěvky lze posílat na transparentní účet 4398846003/0800.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.