Rádce Aha!: Což takhle dát si mošt | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 23. dubna 2025

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Rádce Aha!: Což takhle dát si mošt

Základem jsou kvalitní jablka.
Základem jsou kvalitní jablka. (Foto Akademie kvality, scom)

K podzimu patří moštování jablek. Víte, jak poznat kvalitní mošt? Jakou by měl mít barvu, chuť a vůni? Deník Aha! poradí, jak nápoje z jablek vybírat, nakupovat i skladovat. A také řadu věcí o ovocných nápojích...

1) Mošt, či džus?

Oba uvedené pojmy moc dobře známe, ale podle české legislativy tyto typy nápojů nesou pojmenování ovocná šťáva. Pro toto označení lze použít rovněž termíny »džus«, »juice«, »100%«, »stoprocentní«, případně »mošt«.

2) Druhy ovocných nápojů

Ovocná šťáva. Jedná se o 100% mošty a džusy. Buď jsou vylisované z ovoce přímo, nebo jsou vyrobené z koncentrátu, což ovšem musí být zřetelně uvedeno na obalu. Mošty bývají zakalenější než klasické džusy.

Nektar. Ovocný podíl v něm obsažený se pohybuje od 25 do 50 % v závislosti na použitém druhu ovoce. V případě jablečného nektaru musí ovoce tvořit minimálně 50 % produktu.

Ovocný nápoj. Jedná se o nealkoholický nápoj ochucený ovocnou šťávou nebo ovocnou šťávou z koncentrátu. Nenechte se zmást velkými obrázky ovoce na obalu – obsah ovocné složky může být někdy velmi nízký, a navíc mohou ovocné nápoje obsahovat i aromata pro podpoření chuti ovoce.

3) Kvalita surovin

Jablka zpracovávaná na mošt nesmí být napadena plísní, na jejíž výskyt poukazuje mykotoxin patulin. Legislativní limit je stanoven na hodnotu 50 mikrogramů – jedna miliontina gramu – na kilogram u dospělých osob. „Jablka musí být před výrobou omyta vodou,“ upřesňuje Štěpán Chára z Bohemia Apple.

4) Jak se jablka zpracovávají?

Základem moštování je získání jablečné šťávy lisováním. Ta se poté obvykle pasteruje. Nejde o přidání chemických látek, ale o zahřátí po určitou dobu na určitou teplotu, aby se zahubily nežádoucí mikroorganismy a zároveň se zajistila delší trvanlivost.

5) Chuť, vůně, zákal

Charakteristické vlastnosti jablečných šťáv, jako jsou chuť, vůně nebo barva, ovlivňuje kvalita ovoce i zpracování. Jestliže z nápoje cítíte zkvašenost nebo pachuť po plísni, jedná se o špatný technologický postup. Zakalené jablečné šťávy nejsou známkou špatné kvality, ale signalizují způsob výrobního procesu. Takové šťávy jsou nefiltrované.

6) Jak je skladovat

Jablečnou ovocnou šťávu uchovávejte nejlépe v chladu a suchu. Nevystavujte ji přímému slunečnímu záření ani vysokým teplotám.

Základem jsou kvalitní jablka.

7) Etikety u ovocných šťáv

Na etiketě musí být uveden název výrobku a také složení. V případě, že byl výrobek pasterován, musí být tento údaj uveden. Také nesmí chybět obsah jednotlivých složek – u mixovaných šťáv poměry jednotlivých druhů, např. 50 % jablečné a 50 % hruškové šťávy. Povinná je informace, jestli jde o šťávu z koncentrátu, nebo čistou ovocnou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry