Jak vybrat burčák

Milujete burčák, nebo se teprve odhodláváte ho poprvé vyzkoušet? Pokud si na něm chcete opravdu pochutnat, musíte ho pečlivě vybírat a dobře skladovat. Aha! vám poradí, jak na to, abyste si tuhle sezonní pochoutku pořádně vychutnali.
Pozorujte bublinky
Dobrý burčák rozeznáte od nevydařeného už na první pohled. „Správně vyrobený a skladovaný burčák stále kvasí, takže jsou v lahvi nebo sklence dobře zpozorovatelné drobné perličky uvolňujícího se oxidu uhličitého,“ popisuje Marek Babisz, hlavní someliér Národního vinařského centra.
Přivoňte si
Burčák od poctivého vinaře bývá už v počátku velmi dobře cítit po odrůdě, ze které byl vyroben. V jeho vůni by neměla být ani stopa po zápachu hniloby nebo zatuchliny, které svědčí o chybách v procesu výroby. Jestliže bude burčák trochu cítit po droždí, nejde o vadu, ale o důkaz činnosti kvasinek.
Zkontrolujte barvu
Burčák by měl mít okrovou barvu, může mít i mírně nahnědlé tóny. Neměl by však být příliš kalný, větší množství kalu se totiž objevuje při pozdějších fázích kvašení. Tehdy bývá burčák alkoholičtější a už není tak sladký, svěží a chutný.
S pitím neváhejte
Nejlepší je ale burčák vypít ihned po zakoupení. Jakmile se totiž přehoupne do fáze, kdy již převládá alkohol nad cukrem, už nebude tak dobrý.
Uložte ho do chladu
Skladovat burčák je trochu složitější. Burčák je živý nápoj, stále se vyvíjí a poměrně rychle se mění. V teple kvasí bouřlivě a jeho životnost se rychle zkracuje. V lednici ale bez problémů vydrží i dva dny.
Vybírejte obezřetně
Kupovat burčák ve stánku u silnice je sázka do loterie. Burčák vyžaduje chladnější a temnější prostředí a celodenní stání u silnice mu určitě nepřidá. Raději zajděte ochutnat a nakoupit do vinotéky nebo přímo k vinaři.
Opatrně s převozem
Burčák se většinou převáží v plastových nádobách a hlavní chybou je utažení uzávěru. Pokud úplně nedotáhnete uzávěr lahve, nehrozí, že si uvolňující oxid uhličitý najde z přetlakované nádoby svou vlastní cestu. Nechte tedy lahve povolené, ať může oxid unikat.
Ochutnejte
Chuť poctivého burčáku je vyvážená a příjemně sladká, protože se v něm zatím jen malá část přírodního cukru přeměnila na alkohol. Na pozadí byste měli cítit také charakteristickou kyselinku.
Jak vzniká burčák
Čerstvě vylisovaný vinný mošt po několika dnech zkvasí na mírně alkoholický sladký nápoj, který se pije během poměrně krátkého období. Právě v tomto období obsahuje ideální poměr ještě neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu.