Jak vybrat zmrzlinu? Léto si bez osvěžující sladké pochoutky neumíme představit

Dnešním prvním červencovým dnem začínají nejen letní prázdniny, ale i měsíc zmrzliny! Než se ale rozběhnete do obchodu, víte, jak správně zmrzliny vybírat?
Ovocná nebo s příchutí ovoce?
Je v tom rozdíl! Pokud chuť zmrzliny pochází pouze od aromatizující přísady (a ne například z čerstvého ovoce nebo šťávy), musí být označená jako s příchutí. Takže chuť jahodové zmrzliny pochází opravdu z jahod, zatímco chuť zmrzliny s jahodovou příchutí dodává jahodové aroma. Výjimkou je jen vanilková příchuť, u níž je lhostejné, jestli pochází jen z aroma.
Nehleďte pouze na obal
Čtěte složení! I když atraktivní obal může evokovat, že jde o mléčnou nebo smetanovou zmrzlinu, zásadní je, co je psané ve složení. V obchodech často narazíte na zmrzliny s rostlinným tukem, u nichž je mléčný tuk nahrazený levnějším (ne zdravějším) rostlinným tukem a smetana zase vodou a odtučněným mlékem.
Poleva bez čokolády
Ani hnědá poleva na nanucích nemusí být z čokolády. Tuk z kakaových bobů je totiž nahrazován opět rostlinnými tuky, které se smíchají s kakaem, a kakaová poleva je na světě. Mléčnou nebo vodovou?
Jogurtové a tvarohové zmrzliny mají zhruba třikrát vyšší energetickou hodnotu než ovocné a vodové, obsahují bílkoviny, které náš metabolismus využije líp. Ovocné nebo vodové často obsahují hodně cukru. Vybírejte jogurtové a tvarohové s obsahem více než 50% tvarohu. Ovocné nemusíte zatracovat, ale sledujte podíl ovocné složky – čím více ovoce, tím lepší.
Druhy podle vyhlášky
Druhů a příchutí zmrzlin jsou desítky, přitom se zmrzliny podle vyhlášky dělí do šesti skupin a každá z nich má dané, co smí a nesmí obsahovat.
Mléčné
Obsahují pouze mléčnou složku (min. 2,5 % tuku). Nesmějí obsahovat rostlinný tuk.
Smetanové
Obsahují pouze mléčnou složku (min. 8 % tuku).Nesmějí obsahovat rostlinný tuk.
S tukem
Obsahují rostlinný tuk a mohou obsahovat i mléčnou složku. Mají min. 5 % tuku.
Ovocné
Musí obsahovat min. 15 % ovocné složky. U citrusů a exotického ovoce je minimum 10 %. Vyrábějí se z vody, nesmějí obsahovat tuk.
Sorbety Mají minimálně 25 % ovocné složky. U citrusů a exotického ovoce je minimum 15 %. Nesmějí obsahovat tuk.
Vodové
Nesmějí obsahovat tuk. Podíl ovoce ale není stanoven, takže v praxi se stává, že jsou plné cukru a aromat.