Rádce Aha! Jak vyhrát boj s dnou!

Přestože dna neboli pakostnice zní mnohým lidem jako historická nemoc, pro řadu jiných jsou dnové záchvaty nepříjemnou realitou. Moderní způsob života této nemoci svědčí. Ke spouštěčům totiž patří obezita, stres, nedostatek pohybu a vysoká konzumace alkoholu a masa.
Co je to za nemoc
Dna je metabolická nemoc způsobená puriny a kyselinou močovou. Ta se v podobě drobných a ostrých krystalků usazuje v kloubech a šlachovitých úponech, do nichž se zabodává. Tím dráždí nervové receptory v nich uložené, které pak předávají signály do mozku. Mozek celou situaci vyhodnotí a vnímá jako urputnou bolest. Dna postihuje muže až dvacetkrát častěji než ženy.
Puriny a kyselina močová
Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky, a proto se vyskytují v lidském organismu i v téměř všech rostlinných a živočišných potravinách. Kyselinu močovou máme každý v krvi a ta odbourává puriny v lidském těle tak, že odcházejí močí.
Příznaky
•Zarudlý bolestivý kloub nejčastěji u kořene palce na noze. •Bolestivé mohou být i paty, kolena, zápěstí a klouby prstů na rukou. •Vyčerpanost a horečka.
Příčiny
•Jídelníček s vysokým obsahem purinů (maso, luštěniny). •Nadměrné pití alkoholu, slazených nápojů. •Poranění na noze. •Dědičné dispozice. •Dna se často objevuje v kombinaci s jinými onemocněním: vysoký krevní tlak, nemoci ledvin, obezita.
Čemu se vyhnout
Nemocný by měl z jídelníčku vyloučit potraviny s vysokým obsahem purinů: maso, vnitřnosti (játra, ledvinky), uzeniny, tučné sýry, sójovou omáčku, čokoládu, luštěniny, kakao, špenát, česnek nebo celozrnné výrobky. Je třeba se vyhnout alkoholu.
Doporučená strava
Doporučují se ovocné šťávy, mléčné výrobky, některé druhy zeleniny (mrkev, celer, brambory), ovoce (pomeranč, třešně, kiwi) a tmavé i bílé pečivo.
Proti bolestivým záchvatům
Dnové záchvaty přicházejí ve vlnách a odeznívají několik dní. Bolest nejčastěji začíná v palci u nohy a postupně může přecházet dále do nohou. Objevují se otoky a záněty. „Ke snížení množství kyseliny močové můžeme využít čisticí bylinky jako pýr, lopuch, židovskou mochyni a zpracované pupeny z jasanu a buku. Ty je vhodné zkombinovat také s protizánětlivou třezalkou, olší či vrbou,“ vysvětluje bylinkářka Jarmila Podhorná.