Největší mýty o kuřecím masu: Čemu věříte vy?

Máte rádi kuřecí maso? Nejste sami! Nejméně třikrát týdně si ho podle průzkumů dá každý druhý Čech. O kuřecím mase ale koluje i řada mýtů. Víte, co je na nich pravdy?
*Při pokojové teplotě vydrží několik hodin NE
Kuřecímu masu rozhodně neprospívá »pobyt« v teple. Pokud jsou teploty vyšší než 32 °C, může maso zůstat venku pouze jednu hodinu. Při teplotách od 4,5 °C do 32 °C jsou to maximálně dvě hodiny. Po překročení této doby se bakterie, které mohou způsobit žaludeční potíže nebo salmonelu, začnou množit.
*Málo propečené je nebezpečné ANO
U kuřecího masa je důležitá dostatečná tepelná úprava. Maso nesmí být krvavé a musí jít dobře od kosti. Jinak hrozí bolesti břicha, dehydratace a vyčerpání organismu.
*Je plné antibiotik a růstových hormonů NE
Růstové hormony nesmějí chovatelé podávat zvířatům vůbec a v případě léčiv mohou používat jen ta schválená. „Používání léků na straně chovatele je podle EU klasifikováno jako úmyslné porušení předpisů,“ říká Ivana Dlouhá z KFC. Růstové hormony nesmějí chovatelé podávat zvířatům vůbec a v případě léčiv mohou používat jen ta schválená.
*Je dietnější než jiné druhy ANO i NE
Ve srovnání s ostatními druhy mas má obecně nižší energetickou hodnotu, méně tuku a cholesterolu. Obsah tuku ale záleží na části těla, kterou konzumujeme. Kuřecí stehno s kůží může mít až 20 % tuku a naopak vepřová kýta má 3 až 10 % tuku.
*Označení CZ znamená české maso NE
Chcete koupit jen maso z kuřat vypěstovaných v Česku, a tak hledáte na obalu značení CZ? Bohužel to nezaručuje, že výrobek pochází Česka. „Toto označení znamená pouze to, že poslední zpracování proběhlo u nás. Stejné je to například u vajec, proto se vždy raději ptejte po zemi původu,“ radí Dlouhá.
*Před vařením byste měli kuřecí opláchnout NE
Maso se před vařením zásadně neoplachuje, vodou by se mohly začít šířit nebezpečné bakterie. Oplachování masa tak znamená vysoké riziko křížové kontaminace třeba na zeleninu na salát. Nejlepší způsob, jak se případných bakterií zbavit, je vaření nebo grilování při vysoké teplotě, která spolehlivě bakterie usmrtí.
*Po grilovačce ho stačí dát do lednice a sníst za pár dní ANO i NE
Záleží na tom, jak dlouho bylo maso po grilování na vzduchu. Jestli více než dvě hodiny, ani ho do lednice nedávejte a rovnou vyhoďte. Pokud jste ho ale dali do chladu včas, vydrží v lednici v uzavřené nádobě až čtyři dny.