Rádce Aha!: Čím nahradit »bílý jed«?!

Sladkou chuť milujeme, ale cukr zdraví neprospívá, a navíc 100 gramů obsahuje až 398 kalorií. Pokud tedy nechcete přibírat a záleží vám na vašem zdraví, oslaďte si život některou ze zdravějších alternativ cukru.
Kokosový cukr – 100 g – 375 Kcal
Navzdory vysoké energetické hodnotě má kokosový cukr nízký glykemický index a mnoho jiných výhod. Je také chutnější, než klasický cukr.
Jak ho používat: Stejně jako klasický cukr.
Ječný slad – 100 g – 361 Kcal
I ječný slad je skvělou náhradou cukru. Urychluje metabolismus, posiluje imunitní systém a zlepšuje zrak.
Jak ho používat: Do pečení. Těstu dodá zajímavou příchuť a na pečivu vytvoří křupavou kůrku.
Agávový sirup – 100 g – 310 Kcal
Je velmi kalorický, ovšem také mnohem sladší než cukr, takže lze přidávat v menším množství. Je zdravý a bohatý na vápník, železo a draslík.
Jak ho používat: V nápojích a koktejlech, ve vodě se snadno rozpouští.
Melasa – 100 g – 296 Kcal
Hustá sladká melasa je bohatá na minerály a vitamíny B. Chutná podobně jako cukr.
Jak ji používat: Nejvíce se hodí na pečení a do dezertů.
Morušový sirup – 100 g – 294 Kcal
V Asii je moruše pro své léčivé účinky považovaná za »královnou bobulového ovoce«. Morušový sirup zachovává tyto léčivé vlastnosti a dodává jídlu specifickou příchuť.
Jak ho používat: Ke slazení nápojů a dezertů.
Datle – 100 g – 292 Kcal
Datle můžete použít jako náhradu cukru, protože jsou velmi sladké.
Jak je používat: Můžete je přidat do čaje, do kávy, ale také do koláčů a jiných sladkostí. Můžete si koupit také datlový sirup nebo datlovou pastu, kterou lze používat při přípravě dezertů.
Čirokový cukr – 100 g – 280 Kcal
Sladký čirok je obilovina, z níž je možné vyrobit i cukr. Obsahuje o polovinu méně kalorií než cukr z cukrové řepy.
Jak ho používat: Do těsta, nápojů i do dezertů.
Tekutý hroznový cukr – 100 g – 260 Kcal
Hroznový cukr podporuje imunitu a proti klasickému řepnému cukru má menší množství kalorií.
Jak ho používat: Do nápojů, dezertů, marinád.
Javorový sirup – 100 g – 280 Kcal
Nepatří jen k palačinkám. Působí příznivě v prevenci rakoviny a cukrovky, má menší množství kalorií než cukr a výborně chutná.
Jak ho používat: Na marinády, dresinky do salátů a do těsta.
Stévie – 100 g – 18 Kcal
Stévie je hitem mezi nízkokalorickými náhradami cukru. Používá se při dietách, protože 100 g stévie obsahuje jen 18 kcal, přitom je ale mnohem sladší než cukr, takže ho stačí přidat jen trochu.
Jak ji používat: Kdekoliv namísto cukru.