Středomořská dieta: Jedna z nejzdravějších

Odborníky na dietu je ta středomořská označována jako jedna z nejzdravějších. Nejedná se totiž o dietu v pravém slova smyslu, jde spíše o zdravý životní styl, tedy pokud jde o jídelníček. Učarovala takovým hvězdám, jako je třeba Penelope Cruz nebo Catherine Zeta-Jones. V čem spočívá? V lehkém jídelníčku, který je typický pro kuchyni národů na pobřeží kolem Středozemního moře.
Národy žijící v oblasti Středozemního moře jsou prokazatelně zdravější než například Češi. I díky svým stravovacím návykům trpí méně kardiovaskulárními onemocněními, dokonce se u nich v menší míře objevují nádorová onemocnění, dožívají se obecně vyššího věku. Základem jejich tradiční stravy je množství čerstvé zeleniny a ovoce, ryby a zdravé tuky, hlavní surovinou je v tomto ohledu olivový olej.

ÚSPĚCH NA VÍCE FRONTÁCH
Pustíte-li se cestou středomořské diety, pocítíte úspěch na mnoha frontách. Hubnout budete sice pomaleji než u mnoha jiných diet a taky zde platí, že byste se měli také hýbat, ale lehčí strava vám dodá také množství energie a jak už zaznělo – podpoří obecně vaše zdraví, má totiž kromě jiného např. dobrý vliv na snižování špatného cholesterolu.
NEMÁ PŘESNÁ PRAVIDLA
Pro tento „dietní plán“ neexistují žádná přísná pravidla, nejsou tu zakázané potraviny, dokonce si můžete dát denně sklenku červeného.

TOTO JE ŠPATNĚ
I když si možná v Chorvatsku na pláži dopřáváte koblihy, při středomořské dietě zapomeňte na dorty a zákusky, nahraďte je čerstvým ovocem. Těstoviny jsou v pořádku, ale pokud k nim uvaříte smetanovou omáčku, kaloricky přijmete pomalu stejný pokrm, jako kdybyste si dali svíčkovou s několika knedlíky. Fakt, že dodržujete zásady středomořského stravování, také neznamená, že se můžete „beztrestně“ cpát a zhltat tři pstruhy k obědu či tři porce těstovin, byť jsou celozrnné. I zde je třeba přemýšlet nad množstvím přijímané potravy.
HLAVNÍ ZÁSADY
* Místo oleje, másla, margarínu či sádla používejte extra panenský olivový olej.
* Čerstvá zelenina je základ, jezte ji během dne, místo přílohy, v podobě salátů.
* Z masa mají jednoznačně přednost ryby a maso drůbeží. Pro tepelnou úpravu opět použijte extra panenský olivový olej, kořeňte čerstvými bylinkami.
* Denně si můžete k jídlu nalít sklenku červeného vína, muži dvě.
Příklad jídelníčku
Snídaně:
bílý jogurt, ovoce
Svačina:
celozrnný chléb, uzený losos, okurka
Oběd:
grilovaný pstruh, zelenina
Svačina:
jablko, ořechy (čerstvé, nesolené)
Večeře:
celozrnný kuskus se zeleninou