Bez lepku není bez chuti!
Někteří z nás mají tu smůlu, že trpí alergií na lepek. Jenže si nemusí zoufat, bezlepková strava se stala v poslední době velkým hitem. Ti, kteří se takto stravují, aniž by museli, tvrdí, že se cítí mnohem lépe. Někteří zhubnou, jiní mají lepší zažívání, další netrpí nadýmáním. Vyzkoušet tři bezlepkové recepty můžete nyní i vy.
Bezlepkový celozrnný chléb
Budete potřebovat: 110 g kukuřičné mouky, 240 g pohankové mouky, 150 g rýžové mouky, 8 g instantního droždí, 2 lžíce lněných semínek, ¼ sklenice dýňových semínek, ¼ sklenice slunečnicových semínek, 1 lžíce soli, 1 lžíce cukru, 550 – 600 ml teplé vody
Postup: Mouky, droždí, lněné semínko a cukr smíchejte. Přidejte 550 ml vody a vymýchejte. Přidejte dýňová a slunečnicová semínka. Přikryjte těsto utěrkou a nechte v teple 30 min. odležet. Až těsto nakyne, dejte ho na olejem vymazaný plech a nechte odležet půl hodiny. Pečte v předehřáté troubě na 220 ˚C po dobu 50 minut.
• Doba trvání: 2.30 h
• Počet porcí: 12
• Energetická hodnota 1 porce: 195 kcal

Budete potřebovat: ½ kg bezlepkové mouky, 50 g čerstvého droždí, 200 ml mléka, 1 vejce, 4 žloutky, 100 g másla, 3 lžíce vodky (bezlepkové), 1 lahev citronové esence na pečení, olej na smažení, špetka soli, 50 g krupicového cukru, asi 80g marmelády
Postup: Ušlehejte sníh z bílku, smíchejte žloutky s cukrem, přidejte mouku, mléko a kvásek. Uválejte těsto, přidejte sůl, alkohol a citronovou esenci. Pak přidejte máslo a promíchejte. Odložte na teplém místě, dokud nebude objem dvojnásobný. Naplňte koblihy marmeládou a nechte je odpočívat a kynout 35 – 45 minut. Až koblihy nakynou, usmažte je na rozpáleném oleji (170 °C).
• Doba trvání: 3.00 h
• Počet porcí: 7
• Energetická hodnota 1 porce: 620 kcal
Budete potřebovat: 1 květák, 2 vejce, 100g nastrouhaného parmazánu, 2 lžičky oregana, špetka himálajské soli
Omáčka: 500 ml passaty (hustá omáčka z rajčat), ½ cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžička provensálského koření, 1 lžíce olivového oleje, na dochucení: špetka himálajské soli, čerstvě namletý pepř
Náplň: 2 lžíce kaparů, 100 g tuňáka, 2 rajčata, 1 malá červená cibule, parmazán, čerstvá bazalka, olivový olej
Postup: Rozmixovaný květák zalijte vodou a vařte 10 minut. Na sítku ho pak zchladnout. Mezitím na omáčku osmažte cibuli a česnek, přidejte protlak a bylinky. Duste a dochuťte solí a pepřem. Dejte květák do mísy, přidejte vejce, parmazán, oregano a špetku soli a smíchejte. Formu na pečení pizzy pokapte olejem. Na papír vyklopte květákovou hmotu a vyhlaďte ji. Pečte na 200 °C 30 minut. Základ pokryjte omáčkou, přidejte kapary, cibuli, plátky rajčat a tuňáka. Pečte 15 minut, před podáváním přidejte parmazán a lístky bazalky.
• Doba trvání: 1.30 h
• Počet porcí: 3
• Energetická hodnota 1 porce: 441kcal