Také milujete Nutellu? Kolik se v ní skrývá cukru, je naprosto neuvěřitelné!

Zbožňují ji všechny generace, mnozí z nás si bez ní nedovedou představit ráno. Ať už na palačinkách, na pečivu nebo prostě jen tak, samotná – nutella patří k nejoblíbenějším laskominám planety. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, kolik se v ní skrývá cukru?
Z reklam můžete nabýt dojmu, že jde vlastně o celkem zdravou pochoutku, plnou lískových oříšků, mléka a kakaa. Při detailnějším zkoumání složení vám ale nejspíš spadne čelist. Sladká hnědá pomazánka, kterou vyrábí italská společnost Ferrero, je totiž z většinové části mix tuku a hlavně cukru! Strašidelná čísla Britské listy, jež rozjely kampaň proti »bílému zabijáku«, tedy cukru, jsou už několik dní plné rozborů složení a nutričních údajů. Vyplývá z nich, že asi dvě třetiny výrobku tvoří palmový olej a... cukr.
The Sun, Daily Mail či The Evening Standard dokonce uvádí, že standardní 400gramová piksla obsahuje neskutečné množství 227,2 gramu cukru, což je 57 kostek (jedna kostka = 4 g). Chcete další strašidelná čísla? Dáte-li si pouhé dvě polévkové lžíce, nacpete do sebe 34 gramů cukru, tedy 8 a půl kostky! Není divu, že v poslední době se trendem stávají domácí varianty nutelly. Jednu takovou, oproti originálu nesrovnatelně zdravější, si podle našeho receptu můžete udělat i vy!
Recept na zdravější domácí oříškový mls
Ingredience: 100 g loupaných lískových oříšků, 1 konzerva slazeného kondenz. mléka, 200 g mléčné čokolády, 3 až 4 lžíce medu, 1 lžíce oleje, špetka mletého kardamomu.
Příprava: Oříšky nasucho opražte na pánvi nebo na plechu v troubě a ještě horké je rozmixujte na kaši. Mléko, čokoládu, med, kardamom a olej dejte do ohnivzdorné mísy a vložte ji do rendlíku s vroucí vodou. Zahřívejte a míchejte, abyste získali hladkou hmotu. Pak tuto směs přidejte k oříškům a promixujte dohladka.