Respektujte bramboru! 13 důvodů, proč je nejlepší šťáva z téhle oblíbené přílohy

Řeklo by se »obyčejná brambora«. Vedle dobrého masíčka ji berete jako samozřejmost, dokonce se používá i jako pejorativní příměr zaostalého nebo méně zdatného jedince. Někdo ji má raději v tuzemském rumu, zkrátka tahle plodina je na okraji zájmu, příloha k jídlu. Jenomže ji musíme začít respektovat. Britští vědci označili tento produkt jako nejbohatší na vitaminy!
Rozsáhlé studie vedly k těmto závěrům:
Brambory jsou mnohem užitečnější než zelí, banány nebo ořechy, které jsou usilovně propagovány protagonisty zdravých životních stylů. Pravidelná konzumace brambor (zejména ve vařené formě) normalizuje mnoho funkcí organismu. A vůbec nejužitečnější jsou brambory ve slupce. Obsahují 5krát více vlákniny než banán, obrovské množství vitaminu C a také důležitý prvek selen, kterého je v bramborách více než v ořechách a např. dýňových či lněných semínkách. Obecně lze brambory charakterizovat jako komplex vitaminů a stopových prvků v kombinaci pro člověka nejvyváženější.
BRAMBOROVÁ ŠŤÁVA, ELIXÍR VŠEHO...
1. Bramborová šťáva je vynikající protizánětlivý nápoj. Velmi dobře funguje při artritidě a u mnoha dalších forem zánětlivých bolestí, zejména však bolestí kloubů a bolestí zad. Bramborová šťáva zvýší krevní oběh ve všech částech vašeho těla.
2. Bramborová šťáva je zásaditá a zabraňuje nemocem, jako jsou kardiovaskulární choroby, a dokonce pomáhá předcházet rakovině.
3. Bramborová šťáva je vynikající na ekzémy a akné a pomáhá uklidnit kůži.
4. Bramborová šťáva vám pomáhá při hubnutí. Vypijte jeden šálek bramborové šťávy ráno, ještě před snídaní, a potom večer dvě až tři hodiny před tím, než půjdete spát.
Tip: Bramborová šťáva sama osobě nemá skoro žádnou chuť, a tak ji můžete namíchat s jinými šťávami, například ideální je mrkvová. Pokud musíte sladit, můžete přidat například trochu medu.
5. Bramborová šťáva také odplavuje z těla kyselinu močovou.
6. Bramborová šťáva snižuje hladinu cholesterolu – obecně zlepšuje váš zdravotní stav.
7. Bramborová šťáva je také levná varianta pro detoxikaci vašeho těla.
Tenhle chlapík nemusí utrácet za alkohol: Sní brambory nebo hranolky a je namol!
Celý článek8. Bramborová šťáva se používala v Japonsku a na dalších místech na světě k léčbě hepatitidy a tato léčba měla dobré výsledky.
9. Bramborová šťáva je dobrá pro léčbu pankreatitidy a při onemocnění ledvin. Je také vhodná pro lidi, kteří mají cukrovku a vysoký krevní tlak.
10. Bramborová šťáva zabraňuje tvorbě vápenatých kamenů v močových cestách.
11. Bramborová šťáva je také vhodná jako podpůrný prostředek k léčbě nádorů a rakoviny – červené a fialové brambory obsahují velké množství antokyanů a ten zastavuje růst rakovinných buněk. Žluté a oranžové brambory obsahují velké množství zeaxantinu (významný antioxidant) a ten je důležitý pro zrak.
12. Bramborová šťáva je alkalická, a tak je ideální pro zklidnění trávicího traktu, léčení poruch trávení a při přebytku kyselin v těle. Také je vynikající při hojení podrážděných střev a také pomáhá při hojení žaludečních vředů. Je to zázračný produkt pro gastrointestinální trakt.
13. Bramborová šťáva je plná vitaminů A, C, B a dále také obsahuje fosfor, vápník, železo, draslík, zeaxantin, vlákniny a bílkoviny!