Jak se za 65 let změnil jídelníček Čechů? Jíme více těstovin a vepřového!

Průměrný český člověk sní více potravin než v roce 1950. Ačkoli spotřeba hovězího masa, chleba či brambor klesla, obecně sníme a vypijeme mnohem více. Obzvlášť co se týká cukru, alkoholu, těstovin a masa.
Výraznou měrou k našemu »obžerství« přispělo jak otevření hranic po roce 1989, tak lepší finanční situace mnoha rodin. Místo zdravých potravin, jako je zelenina, jsme se začali cpát hlavně vepřovým masem, těstovinami, rostlinnými tuky, kávou a alkoholem. Tyto hříchy se pak snažíme smazat konzumací drůbežího masa, tropického ovoce a trochou zeleniny. Náš jídelníček se za období od roku 1950 skládal nejvíce z mléka a mléčných výrobků, kterých jsme snědli 219 kilogramů ročně. Za nimi následují s 94,7 kilogramy brambory, jejich spotřeba nyní ale rapidně klesá. „Dříve člověk nakoupil několik pytlů brambor a uskladnil je,“ vysvětlil propad Jiří Hrbek z Českého statistického úřadu. Masa a ryb jsme za 65 let snědli v průměru 81,7 kilogramu ročně, zeleniny 75 kilogramů, ovoce 61,5 a jen samotného cukru 37,8 kilogramu ročně.