Jak v zimě neztloustnout?! Jezte potraviny, které zahřejí!

„Každá potravina, kterou sníme, v našem těle během trávení buď vytváří chlad, nebo je neutrální či plodí teplo,“ upozorňuje výživový specialista Martin Škába na termický účinek jídla. Právě nyní v zimě je podle něj velmi důležité zaměřit se na konzumaci stravy se zahřívajícími účinky. „Tím, že nás potraviny vnitřně zahřejí, podpoříme zvýšení činnosti metabolismu a budeme lépe spalovat tuk!“
Kořeňte
V zimě jsou ideální husté zeleninové vývary nebo tepelně upravená zelenina přidávaná ke každému jídlu. Existuje koření, které urychluje trávení. Nebojte se kari, bazalky, zázvoru, pepře ani papriky.
Bez pohybu to nejde
Ani ty nejlepší »zahřívací« potraviny neudělají zázraky, pokud se nezačnete hýbat! A tak lyžujte, běžkujte, nebo jděte jen tak ven. I půlhodinová procházka denně dělá divy. Podpoříte trávení, detoxikaci těla a spálíte více energie.
»Zahřívací« potraviny:Obiloviny: divoká rýže, kroupy, oves, pohanka Luštěniny: sója
Zelenina a ovoce: lilek, zelí, cibule, česnek, pórek, mrkev, sušené meruňky a rozinky
Mléčné výrobky: kozí sýr, kozí mléko
Ořechy: vlašské
Maso: kuřecí, jehněčí, kozí, bažantí