AIP - Autoimunitní protokol může zbavit tělo chronického zánětu...

Autoimunitními onemocněními trpí každý desátý Čech, přičemž větší část tvoří ženy. Jde o stav, kdy imunitní systém začne útočit na buňky vlastního těla a ničí je. Tím dochází k poškození například kloubů, kůže či štítné žlázy. Zasaženy ale mohou být v podstatě všechny orgány či systémy v těle. Léčba autoimunitních chorob je náročná, zdlouhavá a ne vždy vede ke zdárným výsledkům. Existuje však unikátní metoda Autoimunitní protokol (AIP), která vede ke zlepšení výsledků, leckdy i k vymizení příznaků onemocnění. V čem spočívá? Pro koho je vhodná a pro koho ne? Nejen na tyto otázky odpovídají výživové specialistky Bc. Barbora Hlaváčková a Karolína Kučerová.
„Období, kdy začít, je zcela na vás. V protokolu ovšem vycházíme vždy ze sezónnosti. A také se řídíme přirozeným cyklem, který je vázaný na dané roční období, cykličnost žen a individuálních potřeb. Program však není krátkodobá záležitost, a proto je potřeba si uvědomit, že se jedná o delší časový úsek,“ odpovídá Kučerová s tím, že prvním krokem v nasazení AIP by měla být konzultace s odborníkem. „Úprava stravování je hodně specifická. Dbáme na dostatečný energetický příjem, ale složení živin je odlišné od »normální« stravy. Jídelníček je postaven především na velkém množství kvalitních bílkovin a tuků. Nezapomíná se zde ani na sacharidy. Jejich příjem je z mnoha důvodů ponížen. Díky velkému obsahu kvalitních bílkovin a tuků pak člověk netrpí hlady, protože dodávají energii.“ A jak probíhá první kontakt s klientem? „S klientem nejprve řešíme veškeré jeho obtíže a rozebíráme si jeho zdravotní stav. Je to zprvu taková detektivní práce. Případně ho odkážeme na další vyšetření, která by mohla prokázat další problémy, jež mohou být spojené nebo provázané s jeho zdravotním stavem. Příkladem může být test střevního mikrobiomu nebo krevní odběry. Dále monitorujeme minimálně 7 dní klientovy stravovací návyky, necháme udělat diagnostiku složení těla. K vzájemné spolupráci potřebujeme co nejvíce informací, dle individuálních potřeb pak připravíme plán, úpravu jídelníčku a další kroky, které se odvíjejí od dané fáze celého programu. Naše práce je především v online prostředí. Dbáme na pravidelný report výsledků a celkového stavu a pokroků,“ popisují specialistky.
Jak dlouho to trvá
Délka programu je individuální. Co se týče diety v programu, má tři fáze: eliminační, znovuzařazovací a udržovací. Eliminační fáze může trvat 4 týdny až 3 měsíce, záleží na obtížích klienta. Poté přichází znovu zařazovací fáze, která je pomalá, zařazujete každou potravinu zvlášť a sledujete tělo, zda vykazuje různé reakce a obtíže, nebo potravinu snese. Tato fáze má svoji posloupnost. Je dobré na tělo nespěchat a dát mu čas. Někteří zařazují pár měsíců, jiní i klidně 2 roky. V udržovací fázi konzumujete potraviny, které vaše tělo vyživují a nepřináší obtíže, nebo nezhoršují onemocnění a váš celkový stav. Avšak program je daleko komplexnější a nezáleží pouze na stravě. „Během programu se samozřejmě řeší i pohyb. Nemusí to znamenat nic drastického, postačí klasická chůze, pomalé protažení. Pokud jste na nějaký sport či druh cvičení zvyklí, určitě ho rády podpoříme. V prvním týdnu ale doporučujeme se zaměřit na odpočinek,“ říká Barbora Hlaváčková s tím, že první dny eliminační fáze jsou nejtěžší. Velmi často přichází únava, bolest hlavy, chutě a další symptomy, které mohou být nepříjemné. I z toho důvodu je dobré program projít pod dohledem specialisty. „U nás konkrétně získáte podporu po dobu celého programu, zapojení se do komunity lidí, kteří si programem procházejí, společnou motivaci a další.“
Zkušenosti s AIP
„Samy se řadíme mezi ty, kterým tento program pomohl. V našem případě se jedná o autoimunitní onemocnění štítné žlázy a atopický ekzém. Za sebou máme také řadu klientů, jejichž výsledky jsou skvělé. Nedávno to byla například žena, která řešila endometriózu, a po více než pěti letech začala opět menstruovat a její stav se výrazně zlepšil,“ uvádějí obě specialistky. Připomínají však, že jde o běh na dlouhou trať a výsledky jsou velmi individuální.
Na čem stojí jídelníček
* Kvalitní bílkoviny (drůbež, hovězí, jehněčí a vepřové maso v bio kvalitě, zvěřina, čerstvé ryby a sardinky ve vlastní šťávě)
* Zelenina bio (artyčoky, bambusové výhonky, batáty, brokolice, brukev, celerové stonky, chřest, cibule, cuketa, čínské zelí, dýně, hlávkový salát, kapusta, květák, mořské řasy, okurky, pastinák, pažitka, pórek, růžičková kapusta, řepa, špenát, zelí, žampiony)
* Zdravé tuky (avokádový, kokosový, olivový olej)
* Ovoce bio (avokádo, banány, borůvky, brusinky, citrony, grapefruity, hroznové víno, hrušky, jablka, jahody, limetky, maliny, mandarinky, melouny, meruňky, nektarinky, ostružiny, pomeranče, třešně)
* Ochucovadla (bazalka, bobkový list, estragon, hřebíček, jablečný ocet, kardamom, karob, kmín, kopr, koriandr, kurkuma, mořská sůl, muškátový oříšek, oregano, petržel, rozmarýn, semena fenyklu, skořice, tymián, zázvor, česnek)
* Nápoje (filtrovaná voda, minerálka, sodovka, čaje bylinné, případně malé množství zeleného, domácí ovocné a zeleninové šťávy)
Co se rozhodně vynechává
* alkohol
* potraviny obsahující umělá barviva, dochucovadla nebo konzervační látky
* rafinované oleje, ztužené tuky, margaríny
* průmyslově zpracované potraviny, fast-foody, polotovary
* sladidla (cukr, aspartam, stévie), slazené džusy
* káva a čokoláda
* zpracované maso
* ochucovadla (kečup, sójová omáčka, grilovací omáčka…) a koření (pepř, paprika, kořenicí směsi…), klasická sůl
* lepek (vše, co obsahuje pšenici, žito a ječmen)
* luštěniny
* lilkovité plodiny (lilek, brambory, papriky, rajčata)
* ořechy
* vejce
* mléčné výrobky
AIP versus Autoimunitní řešení
AIP mohou někteří lidé zaměnit za metodu s názvem Autoimunitní řešení, kterou vytvořila americká lékařka Amy Meyersová. Napsala o ní stejnojmennou knihu a vytvořila i kuchařku, která je u nás běžně dostupná. V jejím programu se klade důraz především na detoxikaci těla a hormonální rovnováhu. Doporučuje konkrétní doplňky stravy a je předem daný jasně strukturovaný plán. „Za AIP stojí lékařka Sarah Ballantyneová a liší se například v tom, že vyřazuje větší množství potravin a délka programu je individuální,“ dodávají obě specialistky.
Více čtěte v tištěném APŽ číslo 13.