AIP - Cesta ke zdravějšímu já...

Autoimunitními onemocněními trpí každý desátý Čech, přičemž větší část tvoří ženy. Jde o stav, kdy imunitní systém začne útočit na buňky vlastního těla a ničí je. Tím dochází k poškození například kloubů, kůže či štítné žlázy. Zasaženy ale mohou být v podstatě všechny orgány či systémy v těle. Léčba autoimunitních chorob je náročná, zdlouhavá a ne vždy vede ke zdárným výsledkům. Existuje však unikátní metoda Autoimunitní protokol (AIP), která vede ke zlepšení výsledků, leckdy i k vymizení příznaků onemocnění. V čem spočívá? Pro koho je vhodná a pro koho ne? Nejen na tyto otázky odpovídají výživové specialistky Bc. Barbora Hlaváčková a Karolína Kučerová.
O jaké nemoci jde
V současné době je popsáno více než 100 autoimunitních onemocnění. Nejčastěji pacienty trápí revmatoidní artritida, roztroušená skleróza, cukrovka 1. typu, lupénka, ulcerózní kolitida, Crohnova choroba, autoimunitní zánět štítné žlázy a další. Řada odborníků se domnívá, že autoimunita může stát i za nemocemi, jako jsou Alzheimerova či Parkinsonova choroba. Také nemoci jako atopický ekzém, endometrióza či syndrom polycystických vaječníků (PCOS) se sice mezi autoimunitní primárně neřadí, ale jsou s nimi často spojené a metody, které je pomáhají zmírnit, jsou podobné jako u autoimunit.
Mohou za to jen geny?
Částečně určitě ano, ale neznamená to, že se nutně tyto choroby dědí z generace na generaci. Znamená to spíš, že se u dětí rodičů s autoimunitní chorobou může nemoc rozvinout s větší pravděpodobností. Zde pak přichází ke slovu nejdůležitější faktor – životní styl. V souvislosti s nezdravým stylem proto dochází k nárůstu počtu nemocných. „Z pohledu výživových specialistů, specializujících se na AIP, vidíme hlavní příčinu v chronickém zánětu, který je důsledkem nevhodné stravy, stresu a toxinů. Průmyslově zpracované potraviny, nadbytek cukru a umělých přísad narušují střevní mikrobiom, což oslabuje imunitní systém a vede k jeho přehnané reakci,“ říká výživová specialistka Barbora Hlaváčková. Dalšími problematickými faktory jsou dlouhodobý stres, který negativně ovlivňuje hormonální rovnováhu a zvyšuje riziko zánětlivých procesů v těle, dále nedostatek vitamínu D, jenž je nezbytný pro regulaci imunity. Také nadměrná hygiena může vést k oslabení přirozené obranyschopnosti.
V čem spočívá AIP
„AIP strava pomáhá zmírnit zánět tím, že vylučuje potenciálně problematické potraviny a podporuje regeneraci střevní bariéry. Zaměřením na skutečné, výživné potraviny, správnou regeneraci a snížení stresu můžeme podpořit imunitní rovnováhu a zlepšit celkové zdraví,“ uvádí výživová terapeutka Karolína Kučerová s tím, že to však není zdaleka všechno: „Náš celkový zdravotní stav vychází ze sedmi základních pilířů zdraví. My mezi ně řadíme stravu, spánek, pohyb, psychickou pohodu, sociom (vztahy), dech a toxicitu (drogerie, kosmetika, prostředí, v kterém žijeme). AIP vychází ze všech těchto pilířů a postupně se zabývá úpravou každého z nich. Postupně projdeme jednotlivé pilíře a snažíme se najít možné zádrhely, které mohou ovlivňovat daný stav. Na někoho může působit více stres. V tom případě hledáme cesty k tomu, aby se klient dostal do co největší psychické pohody. Někteří jedinci zase mohou řešit zdravotní problémy, které mohou být ovlivněny stravou, a tak se soustředíme na stravu. Vždy je to však souhrn více pilířů. AIP tedy nabízí řešení, které se zabývá úpravou celkového životního stylu.“
Pro koho je vhodný
Program je vhodný především pro lidi s autoimunitním onemocněním. „Nejčastěji se u klientů setkáváme s onemocněním štítné žlázy, syndromem dráždivého tračníku, revmatoidní artritidou a různými kožními chorobami. Často se o AIP zajímají lidé s Crohnovou chorobou, zde ale doporučujeme předchozí konzultaci s lékařem,“ připomíná Barbora Hlaváčková. „Častěji se však ukazuje, že může být vhodný také pro lidi, kteří řeší chronické onemocnění, nebo také hormonální nerovnováhu (například PCOS, endiometrózu a další…).“ Program může mít benefity i pro zdravé jedince, i když tady obě specialistky doporučují vždy vše odborně konzultovat. „Součástí AIP je fáze eliminační diety, kdy vyřazujete velkou část potravin. Pokud se tedy jedná o úplně zdravého člověka, není vhodné vyloučit tak velkou skupinu potravin, a omezovat tak pestrost své stravy. Je tedy potřeba vše řádně zvážit. Pokud se jedná o další pilíře, například snížení stresu nebo podpory spánku, zde se může i zcela zdravý člověk rozhodně inspirovat,“ dodává Kučerová.
Pro koho se nehodí
Tento protokol není vhodný pro těhotné ženy, děti, dospívající a lidi s poruchou příjmu potravy. Některá onemocnění, zejména onemocnění střev, je pak nutné předem prokonzultovat s lékařem.
Kdy a jak s AIP začít? Více čtěte v tištěném APŽ číslo 13.