Zdraví sídlí ve střevech!

Střeva nejsou jen důležitou součástí naší trávicí soustavy. Zásadní vliv mají především na obranyschopnost organismu, jsou totiž největším orgánem imunitního systému. Neméně důležitou roli však hrají také při prevenci nejrůznějších onemocněních včetně obezity či psychických potíží, jejich stav se navíc odráží i na pokožce či náladě. Rozhodně si tedy zaslouží naši podporu. Co můžeme udělat pro jejich zdraví?
Obranný pluk
Důležitou roli v trávicím systému hraje střevní mikroflóra, což je zjednodušeně řečeno společenství různých druhů bakterií, kvasinek, hub, virů a prvoků. Je to takový miniaturní vesmír uvnitř nás, celkově se totiž může jednat až o sto bilionů jedinců. Celému tomuto uskupení, které dohromady může vážit až dva kilogramy, se říká střevní mikrobiom (často též střevní mikrobiota). U zdravých lidí se s obrovskou převahou jedná o mikroorganismy, které lidskému organismu neškodí, ale naopak s ním žijí v rovnováze a také ho chrání před patogeny i vznikem různých, ať akutních či chronických, onemocnění. Uvádí se totiž, že v zažívacím traktu se nachází až 70 % buněk imunitního systému a v případě proniknutí bakterií a virů do těla se hlavní bitvy odehrávají právě zde. „Denně se ve své lékařské praxi setkávám s různými přístupy k zachování zdraví a v prevenci onemocnění. Jedním z klíčových faktorů, který ovlivňuje naše celkové zdraví, je bezesporu stav našeho zažívacího systému. Správná funkce střev je základem nejen pro efektivní trávení a vstřebávání živin, ale hraje rozhodující roli i v podpoře naší imunity, detoxikaci těla a dokonce i v naší náladě a duševním zdraví. Ne nadarmo se říká, že střeva jsou náš druhý mozek,“ vysvětluje MUDr. Rodion Schwarz. Kromě toho je správná funkce střev, díky efektivnímu trávení a absorpci živin, klíčem k čisté a zářivé pleti. „Výzkumy ukazují, že nerovnováha ve střevní mikroflóře může přispívat k řadě kožních problémů, včetně akné, ekzémů a psoriázy. Proto je zcela nezbytné věnovat pozornost zdraví našich střev, a to prostřednictvím vhodného jídelníčku, který podporují dobré střevní zdraví,“ dodává lékař.
Strava je základ
Chceme-li, aby mikrobiom fungoval správně, a vytvořil tak silný štít proti vpádům nepřátel v podobě různých škodlivých mikroorganismů, musíme o něj pečovat a pečlivě si vybírat, čím svá střeva nakrmíme. „V dnešní době je naše zažívání denně vystavováno mnoha výzvám – od zpracovaných potravin po stres a sedavý životní styl, což může vést k různým trávicím potížím a oslabení imunitního systému. Proto je důležité dbát na správnou stravu a životní styl, které podporují zdraví našich střev,“ upozorňuje MUDr. Schwarz. Pro celý zažívací trakt jsou velice cenné fermentované potraviny, v nichž se nacházejí živé bakterie, tedy probiotika, které pomáhají nastolit ve střevech rovnováhu, a tím posilují imunitu a také zlepšují náladu. Probiotika se přirozeně vyskytují ve všech fermentovaných neboli kysaných potravinách, například v kysaném zelí, v kvašené zelenině kimči nebo v jogurtu, případně je lze užívat jako doplňky stravy. Střevnímu mikrobiomu naopak neprospívají již zmiňované zpracované potraviny či strava s konzervanty či umělými sladily, ale také nadužívání antibiotik. Ty totiž, jak je známo, hubí všechny bakterie, včetně těch přátelských. Navíc místo »zdravého« kyselého prostředí tvoří ve střevech prostředí zásadité, ve kterém se daří různým patogenům, například bakteriím E.coli či plísni kandidě.
Nezbytná vláknina
Aby však přátelské mikroorganisy dobře fungovala, potřebují svoji vlastní výživu čili prebiotika, což je nestravitelná, nebo hůře stravitelná část potravy, typicky například vláknina. Ta se nachází ve všech rostlinných potravinách, jako jsou zelenina, ovoce, obiloviny, luštěniny, ořechy či různá semínka. Pokud máte z jakéhokoliv důvodu problém přijmout denně dostatek vlákniny v základních potravinách, není od věci doplňovat ji v podobě doplňku stravy. „Výborná je konopná vláknina. Přispívá nejen k udržení zdravé střevní mikroflóry, ale také podporuje pravidelnou stolici, pomáhá v prevenci některých trávicích problémů, regulovat cholesterol a především i hladinu cukru v krvi. Některé studie naznačují, že při denní konzumaci 15 a více gramů vlákniny dochází ke zlepšení glykemického indexu a tedy i lepším výsledkům krve u lidí trpících cukrovkou. Dalším velkým benefitem, o kterém je dobré se zmínit, je fakt, že díky navázání tuků ze střev nepřímo zlepšuje i celkovou hladinu cholesterolu a tedy pomáhá regulovat i vysoký krevní tlak. Vláknina je jednoduše levný zázrak, který je s lidstvem od počátku věků, a neměli bychom na něj zapomínat, “ doporučuje lékař.
Více o střevech a jejich zdraví v tištěném APŽ číslo 169.