Podzim už klepe na dveře a s ním přicházejí i deprese či splíny...pomáhá jídlo!

Pochmurnější počasí, méně sluníčka a výrazně kratší dny. Toto období je náročné po všech stránkách, mimo jiné i na psychiku. Co s tím? Máme pro vás super tip. Naši náladu mohou ovlivnit potraviny, které konzumujeme. Je proto důležité vědět, které nás povzbudí a které naopak mají na náš organismus špatný vliv. Rozhodně totiž nemusejí být jen nezdravé pochutiny, jako jsou sladkosti nebo třeba chipsy.
Může jídlo ovlivnit naši psychickou pohodu? Ano, může a možná více, než si myslíme. A stejně tak naše nálada ovlivňuje také naše chutě k jídlu. Když jsme smutní, tíhneme více ke sladkému, často saháme po čokoládě. Ve stresu zase máme sklon k extrémům – buď hladovíme, nebo se přejídáme. Ani jedno není pro naši fyzickou ani psychickou kondici dobré. Trávicí systém totiž hodně zodpovídá za naše zdraví i pohodu. Nevhodné potraviny mohou způsobovat podrážděnost, pocity úzkosti, zvýšenou únavu, poruchy soustředěnosti a mohou se podepsat i pod závažná onemocnění.
Všechno je ve střevech
Už starověký lékař Hippokratés prohlásil, že všechny nemoci začínají ve střevech. Sídlí tu totiž až neuvěřitelných osmdesát procent imunity. Když rovnováhu ve střevech něco naruší, počet dobrých bakterií se sníží a nastává nerovnováha střevní mikroflóry. Ta pak způsobuje nejen nepříjemné obtíže, jako jsou průjmy, zácpy, nadýmání a bolesti břicha, ale je také příčinou duševní nepohody. Ve střevech totiž vzniká až 95 procent serotoninu, kterému se říká hormon štěstí. Když ho není dost, mění se nálady, jsme podráždění až agresivní, nastupují úzkostné až depresivní stavy a taky špatně spíme. Pacienti s depresemi mají prokazatelně změněný střevní mikrobiom.
Co je to mikrobiom
Je to soubor mikroorganismů, jako jsou bakterie, viry a houby, které žijí v našem těle. Pokud je v rovnováze, podporuje trávení, lepší imunitu a vstřebávání živin do těla. Člověk je zdravější, má ideální hmotnost, netloustne, netrápí ho nejrůznější alergie, záněty nebo dokonce autoimunitní onemocnění. „Střevní mikrobiom velmi úzce souvisí s naší náladou a celkovým psychickým stavem. Klíčem u stravování je tedy vyváženost, přirozenost a střídmost. Pokud tedy pečujete o svá střeva, staráte se i o svou mysl,“ vysvětluje psycholožka Mgr. Barbara Šrámková, která vystudovala jednooborovou psychologii na Karlově univerzitě v Praze a Université du Mirail ve Francii. V rámci studia absolvovala také mimo jiné odbornou stáž na Ústředním lékařsko-psychologickém oddělení Ústřední vojenské nemocnice v Praze.
Potraviny radostné
Pro náš organismus jsou nejlepší ty potraviny, které obsahují velké množství enzymů, vitaminů, minerálů a hlavně velké množství vlákniny. Ideální jsou ty, které nejsou průmyslově upravené. Tedy například luštěniny, vejce, mořské ryby, avokádo, tofu, ovesné vločky či drůbeží maso. Skvělé jsou ale i přírodní probiotika jako bílý jogurt či kefír. Tyto potraviny můžeme nazývat radostné. „Strava by měla být pestrá a vyvážená na tuky, bílkoviny, sacharidy, vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu,“ říká psycholožka. Dobrou náladu nám navodí například suroviny s vysokým obsahem vitamínu C, jako jsou borůvky, ostružiny nebo granátové jablko. Pokud se však o slovo hlásí stres, rozhodně by v našem jídelníčku nemělo chybět kysané zelí. V pouhých 200 gramech se nachází denní dávka vitaminu C, kyseliny mléčné a dále vitamin B12, který blahodárně působí na mozek. Přímo zázračné je také avokádo, které obsahuje vysokou dávku prospěšných tuků, které jsou dobrých základem pro prevenci depresí, úzkostí a dalších duševních problémů. Podobně působí i tučné ryby, jako jsou tuňák nebo losos. Zlepšit náladu i zdraví pomáhají také bylinky a koření. Kurkumin, který je hlavní součástí dobře známé kurkumy, má mnoho léčivých účinků. Mezi nimi je i vliv na zlepšení nálady a léčba deprese. Mezi bylinkami, které používáme na vaření, můžeme zmínit například dobře známou bazalku. Ta navozuje dobrou náladu a má zklidňující účinky. Psychickou pohodu navodí i oregano, kterému se ne nadarmo u nás říká dobromysl. Působí jako antidepresivum.
Více o účincích potravin najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 41.