OŘECHY - Plody, které chutnají a dělají dobře tělu i duši...

Patří do zvláštní skupiny ovoce, případně některé mezi peckovice či dokonce luštěniny, a jejich významný obsah nutričních látek z nich dělá velmi komplexní potravinu, kterou bychom měli do svého jídelníčku zařazovat pravidelně. Ořechy, jak se jim všeobecně říká, představují vynikající zásobárnu energie, růstových látek, vitaminů i minerálních látek. Čím jsou pro naše tělo prospěšné a proč je můžeme konzumovat klidně každý den?
Pro zdraví i dlouhověkost
Výjimečnost ořechů byla potvrzena vědeckou studií realizovanou harvardskými výzkumníky. Ti po tři desetiletí sledovali 119 000 mužů a žen a došli k závěru, že konzumace ořechů pomáhá k dlouhověkosti. Lidé, kteří si dopřávali v průběhu daného výzkumu ořechy pravidelně každý den, měli lepší zdravotní stav, nižší riziko rakoviny i onemocnění srdce a byla prokázána o 20 procent nižší pravděpodobnost úmrtí než u těch, kteří ořechy nejedli. Navíc výsledky ukázaly, že zvýšená konzumace ořechů, které jsou známé svým vyšším obsahem tuků, nevedla ke zvýšení tělesné hmotnosti účastníků výzkumu, ale překvapivě byl výsledkem pravý opak. „Přestože mají ořechy vysoký obsah rostlinných olejů, jedná se především o skupinu esenciálních nenasycených mastných kyselin, které pro naše tělo představují vydatný zdroj energie. Ze všech živin poskytují právě tyto zdravé tuky přibližně dvakrát více energie než bílkoviny či sacharidy. Esenciální mastné kyseliny si naše tělo nedokáže samo vyrobit, takže je musíme přijímat v potravě a jejich vydatným zdrojem jsou právě ořechy. Jejich konzumací podporujeme správnou činnost mozku, srdce, zraku i nervové soustavy. Zároveň vhodné složení tuků napomáhá snížení hladiny cholesterolu,“ vysvětluje Petra Vránová, generální ředitelka české společnosti ALIKA a.s., která zpracovává ořechy.
Proti hladu
Ořechy mají nepochybně mnoho příznivých účinků na lidský organismus a jednoznačně patří do vyváženého jídelníčku, a to včetně toho dietního. Konzumace ořechů nám pomáhá k rychlému pocitu zasycení i ke zrychlení metabolismu, za čímž stojí vysoký obsah bílkovin, vlákniny i jejich nízký glykemický index. „Glykemický index je ukazatel vyjadřující rychlost trávení sacharidů v potravině a jejich postupné vstřebávání a uvolňování do krve, tzv. glykémii. Při konzumaci potravin s nízkým GI, kam řadíme ořechy a semínka, se glukóza uvolňuje do krve postupně a pomalu, což zajistí pocit sytosti mnohem déle,“ vysvětluje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování, která sestavuje jídelníčky krabičkové diety. Obecně se doporučuje konzumace ořechů v čerstvé nepražené a nesolené variantě a jejich druhy střídat. Každý suchý plod je pro naše tělo prospěšný jinými látkami. „Při srovnání všech ořechů získávají pomyslné první místo kešu oříšky. Přestože obsahují zdravé tuky, na 100 g suchých plodů připadá pouze 595 kalorií. Zároveň tělu dopřejí bílkoviny, vitaminy a z minerálních látek můžeme zmínit hořčík, který zlepšuje spánek, zpomaluje stárnutí buněk a doporučuje se při pocitech podrážděnosti, nesoustředěnosti či depresích. Jsou zároveň zásobárnou mědi, manganu, železa, fosforu, zinku či selenu,“ vyjmenovává zdravotní přínosy kešu Petra Vránová.
Druhy ořechů a skvělé recepty najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 22.
ZAPOJTE SE TAKÉ DO ČTENÁŘSKÉ SOUTĚŽE O NEJHEZČÍ TRUHLÉK 2023. PODROBNOSTI ZDE: https://www.ahaonline.cz/clanek/aha-pro-zeny-napadnik/204074/nejhezci-truhlik-2023-zapojte-se-do-ctenarske-souteze.html